Den allerede prisbelønnede og kritikerroste filmen «Nord» som hadde premiere på noskre kinoer 6. februar, får fredag kveld den internasjonale filmkritikerorganisasjonens pris til beste film i Panorama-seksjonen i Berlin. Og lørdag kan den også få publikumsprisen og debutantprisen på 50.000 euro.Filmen er regissert av Rune Langlo og produsert av Sigve Endresen. Vår faste filmblogger Erlend Loe har skrevet manus.

— Største jeg har opplevd - Jeg har vært i filmbransjen i 25 år, men dette er det største jeg har opplevd. Det er som å være med i Champions League. Helt fantastisk og deilig, sier produsent Sigve Endresen til Dagbladet.no.

Rune Langlo tror filmen har tjent på å ha et visst humoristisk preg, og sier til avisen:

— Det har vært veldig politisk og tungt program i Berlin i år. Og selv om denne fimlen er alvorlig, så er den også humoristisk. Vi har nok vunnet en del oppmerksomhet på det.

Kulturministeren fornøyd Hovedprisen på Berlinalen er den såkalte Gullbjørnen. Kulturminister Trond Giske mener kritikerprisen er en light-versjon av denne.

— Norsk film har vunnet en gullbjørnunge, sier han til Dagbladet.

Filmens produksjonsselskap skriver i en pressemelding:

«NORD er også tildelt prisen Europa Cinema Label, delt med den franske filmen Welcome og begge fra Panorama-seksjonen. Filmene vil få støtte fra europeiske distributører knyttet til nettverket, og som har forpliktet seg til bidra til at vinnerfilmene vises i flere antall kopier, sterkere markedsføring og holdes lengre på kino, for å bidra til økt publikumsoppslutning.

Den fikk fra første øyeblikk en god mottagelse av festivalpublikummet i Berlin og strålende anmeldelser i bransjebladene Variety og Screen.

I løpet av 10 hektiske festivaldager har salgsagenten Memento solgt filmen for kinodistribusjon i Tyskland, Frankrike, Belgia, Nederland, Luxembourg, Hellas, Tyrkia, Portugal, Italia og Sveits.»

«Nord» ble godt mottatt i Norge også. Og norske filmanmeldere har delt ut gode karakterer. Den havnet på åttendeplass på listen over mest sette filmer på norske kinoer i åpningshelgen.