ARENDAL: " Dude er fra Chicago, var nylig/er albumaktuell, har en liten link til Jay-Z og vi digger han ," teaser Hovefestivalen på sine nettsider mandag.

Dermed er debatten i gang, og folk foreslår alt fra Kanye West, Common (tidligere Common Sense), Lupe, Do or die til Twista og R. Kelly. Toffen holder kortene tett inntil flytevesten.

Holder tett

— Jeg kan ikke si noe angående den annonserte hip hop-artisten før alt er på plass. Det jeg kan si, er at det ikke blir plass til ham på mandagens program, sier en lystig festivalhøvding Toffen Gunnufsen til fvn.no.

Det er imidlertid tvilsomt at Toffen & Co har fått fatt på Kanye West , med mindre Arendal kommune har pantsatt Pollen. Det kan imidlertid være snakk om Lupe Fiasco, som passer beskrivelsen som hånd i hanske:

Lupe er fra Chicago, han ga ut nytt album i desember og debutalbumet hans ble produsert av Jay-Z. Vi slenger fakta på bordet og ber Toffen om å gjøre det samme.

- Lupe skal jo til Roskilde, skal han kose seg på Tromøya først, siden han likevel er i Skandinavia?

- Hehe. Det er ikke noen automatikk i det. Vi må uansett finne ut hvor vi skal plassere artisten i festivalprogrammet før vi går ut med navnet. Det er managementet hans som vil vite det, sier Toffen.

- Hvis Lupe er for dyr, kan det jo være dere har snakka med GemStones? Han er jo plateaktuell.

- Det er bare å spekulere, ler Toffen.

LINKED: Looptroop Lupe sammen med main man Jay-Z. Slipper flere artister Toffen bare smiler og ler. All reklame er god reklame, og vi konkluderer med at det ikke er snakk om Memphis Bleek, siden han er fra Brooklyn. Mot slutten av uka kommer antagelig svaret på rebusen.

— Ja, om et par dager. Da slipper vi også de siste to-tre navnene, sier han.

— Er Lupe blant dem?

— Hehe.

Har Hove booket Lupe "Kick, push" Fiasco? Sjekk indisiene:

  • Lupe heter egentlig Wasalu Muhammad Jaco og vokste opp i Chicago .

  • Jay-Z var medprodusent på debutalbumet hans, Food & Liquor (2006).

  • Lupe er for øyeblikket support på "Glow in the Dark"-turné med Kanye West, Rihanna og N.E.R.D., men både 25. og 26. juni står som åpne datoer i boka. (Hove=23.-27. juni)

  • Lupe ble bekreftet til Roskilde (3.-6. juli) den 14. mai.

  • Fra Lupes andre album , "The Cool" (desember 2007), ble nylig single nummer fire sluppet, "Paris, Tokyo" (21. april 2008)

  • Lupe er også aktuell med en hot mixtape : "Follow the Leader" (2008)

  • Sist, men ikke minst skal Lupe være i laboratoriet der han koker sammen et nytt album med Shayla G og kompis GemStones.

Lupe er kjent for å ha pløyd ny mark i en godt opptråkka hip hop-åker, blant annet ved å nekte å blande vulgariteter inn i tekstene sine.

— Et friskt pust, skal Jay-Z ha kalt ham i intervjuer med amerikanske medier. Nå spekuleres det i om Lupe blir med Jay-Z på Englandsturné, med kickoff 15. juli. De skal tross alt herje Roskilde sammen uka før. Og kanskje...?

Men foreløpig er det bare en veldig, veldig lur Toffen, og et par betrodde få, som vet hvem Hove har kapret i siste liten.

Og blir det Lupe-time på Tromøya, får du intelligent og "livsklog hip hop-lyrik på en makronbund af fængende soul-pop", slik en dansk journalist ser det.

PÅ FALLREPET: Dersom Lupe skulle vise seg å være feil tips, kan det være Toffen har hatt en chat med folkene til Common .

Skjønt, han er stadig oftere i Hollywood og pleier skuespillerkarrieren. Sist sett på lerretet i "American Gangster". På den annen side, Common er i også album-aktuell i år, med "Invincible Summer" (2008).

DISKUTÉR: HVEM TROR DU "DUDE" FRA CHICAGO ER?