Kristiansand: — Hvis Fitts For Fight overbeviser oss på lørdag, og da med nytt og egenprodusert materiale, vil de få spille hos oss som planlagt, sier prosjektmedarbeider i Bylarm, Øystein Ronander.

Men han er klinkende klar på én ting:

— De mest populære låtene, som de altså ikke har laget selv, men hentet fra nettet, kan de ikke fremføre på vår scene under årets Bylarm.

Dermed har de to plagiatbeskyldte ungjentene Elinor Aurora Aasgaard (15) og Julie Illona Balas (15), som utgjør Fitts For Fight, en mektig utfordring foran seg. På rekordtid må de hoste opp nytt materiale, og materialet må være så bra at både Øystein Ronander og festivalsjef Runar Eggesvik blir overbevist lørdag kveld.

Først da får de grønt lys til å spille i Trondheim i midten av februar.

Fenomen.

— Hele denne saken er utrolig spesiell. Vi har aldri tidligere vært med på noe lignende, men vårt anliggende i saken er utelukkende at bandet er tatt ut til Bylarm på bakgrunn av låter de av opphavsmessige grunner ikke lenger kan bruke, sier Ronander.

Elektropunkbandet Fitts For Fight har på rekordtid blitt et undergrunnsfenomen i norsk musikkliv. Flere av konsertene i hovedstaden har gitt publikum en real bakoversveis, og på internett har jungeltelegrafen sørget for at jentene har fått enorm oppmerksomhet og en betydelig fanskare.

Problemet - som dukket opp i takt med at musikken ble spredd i stor skala - var at jentene ikke hadde laget musikken sin selv. Den hadde de «rappet» på nettverket Micromusic av en sveitsisk musiker med navn Stu/Dropdabomb samt norske Binärpilot. Ikke bare var musikken brukt uten tillatelse, den var heller ikke blitt kreditert opphavsmennene.

Låtfjerning.

Dermed ringte alarmklokkene i Bylarm-ledelsen, og kort tid etterpå fjernet Fitts For Fight låtene sine fra de hyppig besøkte nettstedene «Myspace», «You Tube», «Last.fm» og NRKs «Urørt». I kjølvannet av all turbulensen har jentene blitt utsatt for betydelig eksponering på ulike nettfora, med alt fra massiv støtte til indirekte og direkte trusler.

Foreløpig tar jentene all viraken med tilsynelatende stoisk ro.

— Vi skal spille i Oslo på lørdag. Vi har ny produsent og nye musikere. For øvrig har jeg ingen kommentar, sier vokalist Julie Illona Balas.

15-åringen forteller at det er en oppklarende pressemelding på vei fra bandet om kort tid, men hun vil ikke røpe noe av innholdet. Hun vil heller ikke si hvordan bandet forholder seg til at Bylarm vil nekte dem å spille noen av sine mest populære låter - «Fuck Off And Die», «Monstermachine» og «Diva».

PS: På John Dee lørdag varmer Fitts For Fight opp for et av årets stjerneskudd i norsk musikk; Rockettothesky.

Tekst: Øivind Holthe

oivind.holthe@fvn.no - 38 11 36 56