ARENDAL: The National Bank består av fem travle menn som har mange prosjekter og band ”på si’”. Hvordan klarer de å holde fokus på TBA?

— Jeg tror det hadde vært vanskeligere å holde fokus hvis det bare hadde vært ett band - fordi vi jobber veldig konsentrert når vi først jobber, og vi må være veldig gode til å planlegge og gi alt når vi er i den settinga at vi skal gjøre ting. For meg personlig hadde jeg mistet fokus av å ha gjort én ting hele tida, svarer Morten Qvenild, som spiller keyboard i bandet.

— Det er jo derfor vi spiller i så mange band. Fordi det er så mye vi har lyst til å drive med. Så det som er vanskelig, er å få kalenderen til å gå opp, legger trommis Martin Horntveth til.

Ble lei av låtene på forrige plate De to bandmedlemmene vi møter backstage på Hovefestivalen virker både jordnære og ydmyke – til tross for at de for det meste får strålende anmeldelser og blir kalt ”supergruppa”. Hvor henter de inspirasjon fra når det meste går deres vei? Qvenild tar ordet.

— Jeg tror ikke vi henter så mye energi akkurat fra anmeldelser. Vi henter mer fra gleden ved å lage musikk, for det er sinnsykt gøy å få til, sier han, og tar en kort tenkepause før han fortsetter:

— Men når noen sier at ”den var fin” eller ”den var ikke fin”, så kjenner man selvfølgelig på det. Vi er jo mennesker. Men jeg tror ikke vi lar oss knekke enten det går den ene eller den andre veien. Fokuset på det vi egentlig holder på med er sterkere.

The National Banks andre plate, ”Come on over to the other side”, kom ut i februar i år. Nattens Hove-konsert klokken 00.45 på Amfiscenen er bandets første konsert på en stor festival etter nyutgivelsen. Qvenild og Horntveth innrømmer at det er deilig å ha bedre låtutvalg til konsertene.

— Det er veldig gøy å ha flere låter. Da vi hadde turné etter den forrige plata og bare spilte de samme ni låtene, var vi ganske lei av det. Men med det nye materialet har vi fått en ny setting for de gamle låtene, så nå er det like gøy å spille sanger fra begge platene, sier Qvenild.

Har lyst til å komme i gang med nytt album Det gikk fire år mellom de to albumene bandet har gitt ut. På låtene på det andre albumet deltok alle i bandet mer aktivt enn på det forrige i låtskrivingen, noe de to synes fungerte veldig bra. Vi lurer på om de har tenkt noe på når neste utgivelse blir.

— Vi har ikke akkurat planer, men vi har lyst i alle fall. Når det blir vet jeg ikke. Men vi hadde det enormt kult da vi lagde denne plata her, så jeg ser ikke noe grunn til at vi ikke skal få satt i gang så fort som mulig. Men det er klart at Thomas (Dybdahl, vokalist i bandet, red. anm.) skal gi ut plate, og Jaga Jazzist skal gi ut ny plate. Og dere er vel i gang med en eller to, sier Horntveth, og henvender seg til Qvenild som også spiller i ”Susanna and the Magical Orchestra”.

Han nikker.

Gjør det motsatte av forrige prosjekt - Hva har slags plate har dere lyst til å lage neste gang?

— Det har jeg tenkt litt på, men jeg har ikke funnet noe svar på akkurat det. Det tror jeg er sånne ting som må komme av seg selv. Sånn som da vi lagde denne plata her, følte jeg at vi ikke pressa noen ting på, det bare kom et punkt der vi skjønte at ”nå lager vi en plate” og ”den må bli litt sånn”, sier Morten Qvenild.

Martin Horntveth forteller så det som kanskje er grunnen til at han orker å være med i så mange band samtidig, blant annet Jaga Jazzist.

— Alle prosjektene våre pleier å bli sånn de blir fordi det forrige vi holdt på med ble som det ble. På den forrige skiva hadde vi med mye elektroniske ting og strykere, og Lars (Horntveth, Martins bror og bandkollega, red. anm.) hadde jobba masse med det. Som en konsekvens av det, ble det ingenting sånt på den nye skiva. Sånn har det vært på alle skivene, og Jaga-skivene også, at fordi vi gjorde det forrige gang, gjør vi det motsatte nå. Og fordi vi ikke gjorde det på Jaga-skiva, gjør vi det på National Bank-skiva i stedet. Så det er en veldig naturlig greie for oss, men det kan godt være det er veldig confusing for alle andre.

Som å være på hyttetur Siden medlemmene i TBA ser lite til hverandre, blir det også lite krangling når de først møtes.

— Det som alltid har vært det morsomste med dette bandet, er at siden vi er så lite sammen, er det som å være på hyttetur med kompiser når vi først treffes. Vi kjenner hverandre godt, men ikke så godt at det er sånn irriterende gnissing og alt det der som man kjenner fra andre band, sier Horntveth.

Også på scenen er Thomas Dybdahl, Lars Horntveth, Martin Horntveth, Nikolai Eilertsen og Morten Qvenild gode venner. Dersom bandet ikke får den responsen de håper på fra publikum når de er på scenen, henter de inspirasjon fra hverandre i stedet. Selv om det siste ikke skjer ofte, har det altså hendt. Slik det gjorde under en konsert i Tyskland under forrige turné.

— Köln var interessant. Der var det 40 mennesker i et sånt lite diskotek-lignende sted. Det var litt som å spille på ungdomsklubben igjen, sier Morten Qvenild og ler.

TRAVEL GJENG: Gutta i The National Bank. Fra venstre Thomas Dybdahl, Morten Qvenild, Lars Horntveth, Martin Horntveth og Nikolai Eilertsen. Foto: Scanpix