Faction Film i Trondheim har laget dokumentarfilm om familien Klemetsens ekstreme sportsliv. Far «Big John» ofret alt og litt til for sønnens boksekarrière. Midt under opptakene fikk han selv konstatert kreft.

– For meg har det vært en utrolig påkjenning å gjenoppleve dette. Det var veldig gripende å se filmen, sier John Klemetsen, boksepappaen som gjennom 25 år sto ringside da Ole Klemetsen slo seg opp som proffbokser internasjonalt.

Dokumentarfilmen «Blod & ære» får première under Kortfilmfestivalen i Grimstad lørdag. Den skildrer det helt spesielle forholdet mellom far og sønn i en familie som satser alt på Ole «Lukkøyes» boksekarrière.

– Et langt og syndefullt liv brettet fram på film, oppsummerer far «Big John» lattermildt.

Klovner i kamp

Team Klemetsen sto definitivt bak Ole Lukkøyes opptredener i bokseringen også. Faren har fulgt sønnen på hver trening og blitt med på alle opp— og nedturer gjennom karrièren.

– John og Ole har et utrolig nært forhold. Det er rørende å se dem sammen, sier regissør Håvard Bustnes fra produksjonsselskapet Faction Film i Trondheim.

– Faren styrte hele boksekarrièren, Ole trengte ikke å tenke på penger, på klær eller matlaging. Han skulle kun konsentrere seg om boksingen. Men da ble det også en del ting han aldri fikk prøvd ut selv.

Han forteller en helt annen historie enn den som er kjent fra glansede ukeblader.

– Det er en veldig annerledes og unorsk familie. Familien Klemetsen har alltid vært åpne og stilt opp på alt. Da er det en risiko for at man etter hvert blir framstilt som klovner. Men det finnes en annen og mer alvorlig side av denne historien.

Biografi

Historien kom fra Bjørn-Erik Hanssen, som publiserte sin biografi om bokseren i 2002. – Det er fascinerende hvordan noen kan komme så nær å bli verdensmester i en sport som er forbudt i Norge, sier Hanssen.

Prosjektet vokste til en filmidé da forfatteren kom over et skap fullt av video og smalfilm hjemme hos Klemetsen. Familien har dokumentert hverdagen i og utenfor bokseringen i alle år, langt utover feriebildene andre familier hygger seg med.

– Et opptak fra USA viser for eksempel at Ole får en skade så hele leppa slenger som en slintre rundt munnen. Legen syr 35 sting mens han synger «Olé, olé, olé, olé», illustrerer Hanssen.

Fikk kreft

Filmideen ble pitchet første gang filmfestivalen Kosmorama ble arrangert i Trondheim i 2005, og Faction Film grep fatt i prosjektet. Det var først i løpet av opptaksperioden far John Klemetsen ble syk.

– Dermed kom det inn et stort alvor i filmen, sier Hanssen.

John Klemetsen har konstatert prostatakreft med spredning, noe som naturlig nok kom til å prege filmopptakene.

– John og Ole fikk behov for å snakke om en del vanskelige ting. Det er blitt en sterk historie med store følelser, sier Håvard Bustnes.

Far John forteller at sluttresultatet får ham til å fylle en bøtte, som han sier, hver gang han ser filmen.

– Nå er jeg ikke objektiv, men dette er jo en historie som berører. Gutta i Trondheim har fått frie hender med filmen, og de har gjort en fantastisk jobb, sier Klemetsen.

Mange tabber

Han minner om at mange idrettsforeldre satser tungt på barnas talent.

– Jeg håper kanskje noen av dem kan ta lærdom av denne filmen. Det har vært 25 år med galskap, og vi har gjort så mange tabber gjennom årene, sier John Klemetsen.

Han tenker fortsatt på hvilke muligheter de hadde med sønnens talent.

– Vi fikk godt resultat, men det kunne vært så mye større, sier han.

– Har det vært verdt det?

– ...Det er et spørsmål jeg ikke kan svare på. I 25 år har jeg ofret all tid og hele mitt hjerte. Nå er alt sammen satt i system og fortalt på film, og det er blitt som det er blitt... Nei, jeg kan ikke svare på det spørsmålet.

Sykdommen preger ham ikke mer enn at han muntert sier han går oppreist og vel så det. «Blod & ære» er kjøpt opp av NRK, men sendetidspunkt er ikke klart ennå.