KRISTIANSAND: Louis Holbrook driver Good Show Booking, som blant annet står bak Trashpop på Charlies bar. Han gleder seg til konserthøsten, men er forundret over manglende deltagelse fra studentene i byen. Protesfestivalens primus motor Svein Inge Olsen er enig, han har gitt opp studentene, sier han.

Fvn.no tok en morgenprat med Kristiansands ubestridte sjefsimpresario, Louis Holbrook:

— Nå er vel konserthøsten i gang for alvor, ser du lyst på mørketida?

— Deff! Det har vært avholdt 300 konserter til nå i 2009, og frekvensen ser jo bare ut til å gå oppover. Det betyr mer å velge i for alle, som igjen betyr at flere kommer seg ut.

Kommersielle sørlendinger

- Synes du sørlendinger er flinke til å gå på konserter her i byen?

— Det varierer jo veldig. Jeg har jo i en årrekke spesifikt jobbet med å få folk ut for å sjekke nye, spennende ting de aldri har hørt om før. Akkurat der er Kristiansand spesielt gode.

Når det kommer til de litt "større" tingene er det nok litt verre, tror han. Artister av litt format som godt kjent og berømt blant de litt mer musikkinteresserte faller gjerne igjennom her i Kristiansand, ifølge Holbrook.

— Det skal være ganske kommerst før folk sjekker ut ting som er litt større.

Studentene?

  • Et tankekors er studenter - som ikke ser ut til å være i flertall på hverken det ene eller det andre arrangementet i sentrum, sier Holbrook.

- Det virker på meg som om studenter i Kristiansand især ikke benytter seg mye av kulturtilbudet i byen, hvis en sammenligner med studenter andre steder.

- Hva kan det skyldes tror du?

— Jeg aner ikke hva det skyldes. Jeg tror vel 1) det er forholdsmessig høyt alderssnitt på UiA og 2) mange (65% tror jeg) som er fra distriktene, og som gjerne dag- eller ukependler til hjemstedet. De benytter byen kun til studier, og kanskje trening på Spicheren og TV-serier på DVD, legger Holbrook til.

- Hva kan man gjøre for å trekke flere studenter ut på konserter i byen?

— Vel, det er vanskelig for oss som aktører å gjøre med, men en levende studentradio, og et SiA/UiA som er flinkere til å promotere det kulturtilbudet som faktisk finnes i byen, istedet for å bare insistere på å lage sitt eget hele tiden kunne nok sikkert vært noe av medisinen, tror Holbrook.

Foto: Arkiv

— Har gitt dem opp

Holbrook får støtte i sine meninger av sjef for Protestfestivalen, Svein Inge Olsen. I mange år har Protestfestivalen siktet seg inn mot å nå studentene.

— De siste årene har vi markedsført oss sterkt på UiA, og satset på å nå bredt ut. Vi har lykkes dårlig, og vi får ikke studenter til å komme, sier Olsen.

— Vi har gitt dem opp, sukker han.

Olsen forteller om samtaler med lærere og professorer ved UiA som fikk ham til å bestemme seg:

— "Bare glem det. Du klarer ikke å få dem engasjert om du så står på hauet", var svaret jeg fikk. Og da selv lærerne sa det, ble vi grepet av avmakt, forklarer Olsen.

Tror heller på ungdommen

— Hva gjør vi nå? Vi satser på ungdommen, før de blir studenter, sier han.

Derfor har Protestfestivalen i år en egen ungdomsdag til fredag, med hiphopkonsert og foredrag om vold, myntet på tenåringsforeldrene.

— Vi har litt mer tiltro til ungdommen enn studentene. Det lover jo ikke bra for de som skal overta ledende posisjoner at de er så lite engasjerte, mener Olsen.

— Hvis du har rett, hvorfor er det blitt sånn, tror du?

— De er vel opptatt av sitt og sine, i sine lukkede miljøer, og holder seg for seg selv.

- Det kan ikke være fordi det er dyrt nok for en student å overleve, om han eller hun ikke skal flotte seg med dyre konsertbilletter hver uke?

— Det høres rart ut. jeg tror studenter går på det de vil, sier Olsen.

Ikke studentenes feil

  • Jeg har inntrykk av at studentene går på konserter, er interesserte i kultur og får med seg en god del, innenfor den økonomiske rammen studenter tross alt har, sier Tor Anders Aadalen, avdelingsleder for kultur i Studentsamskipnaden i Agder (SiA). Han henviser til fredagens gratiskonsert på Pir 6 (Havnekvartalet), der Aadalen syntes oppmøtet var bra.

— Hvis noen opplever at det er dårlig besøk på konserter i byen, så må man jo vurdere om man arrangerer de rette tingene og om man promoterer det på rett måte, og når ut til dem man vil nå ut til, sier Aadalen. Han synes det blir feil å anklage studentene.

— De leser jo ikke papiravisen, og det må jo være arrangørene selv som tar ansvar for å informere studenter og øvrig publikum, sier Aadalen, som synes det er viktig at studentene også lager sine egne arrangementer og bidrar til kulturlivet.

— De er jo en stor gruppe i Kristiansand by, nærmere 10 prosent av byens befolkning, sier han.

Kan bli flinkere

Aadalen peker på studiestartfestivalen som et glimrende sted å markere seg.

— Her var jo også Trashpop tilstede og promoterte seg opp mot studentene. Men når det er sagt er det jo alltid rom for å bedre samarbeidet. Vi som tilbyr kultur her i byen kan sikkert bli mye flinkere til å samarbeid om å nå ut til publikum, sier han.

Aadalen synes ikke det er noe problem at studentene har egne arrangementer i tillegg til det øvrige kulturtilbudet i byen.

— Det er positivt at det skjer mye i byen, og jo flere arrangementer, desto større vil momentet være til å skape et enda bedre kulturtilbud, sier han.

Kulturavdelingsleder i SiA har blant annet et overordnet ansvar for studentstedet Østsia, Pir 6, Luftslottet i Grimstad, Studiestartfestivalen og Kultopia.

Vokalist Bob Mørk i Rules of Engagement trekker pusten under konsert på Charlies. FOTO: ARKIV Foto: Torgeir Eikeland

OG HER ER UKAS KONSERTER:

— Neste uke er det åtte konserter i byen, forteller Jørgen Skauge i det han sender ut den ukentlige mailen fra KrsLive til alle som vil følge med på musikkfronten i sørlandsbyen:

I dag, mandag ,

kan du høre Thea Hjelmeland / Hanne Vatnøy på Javel pub i Vestre Strandgate kl 21:00. I videosnutten publisert under, ser du Hanne Vatnøy under Skjærgårds 2009. — Jeg liker å kalle musikken min "fargerik vår", sier hun. Det kan kanskje trengs som vitamininnsprøytning nå som høstværet for alvor har festet grepet på Sørlandet.

"Akustisk blue-pop" er Thea Hjelmelands egen definisjon på sin musikk. Hun legger i disse dager siste ferniss på sitt debutalbum, som blant annet er produsert av Quart-artisten Jarle Bernhoft.

Thea Hjelmeland på Myspace | Hanne Vatnøy på Myspace

Onsdag

...kan du se punk/progrock/jazz-bandet Ungdomskulen på Charlies Bar, kl 22:00 Ungdomskulen på Myspace

Torsdag

...er det Sebastian Waldejers tur på scenen på Charlies Bar, også kl 22:00. Duket for mørk solskinnspop, med andre ord. Sebastian Waldejer på Myspace

Fredag

...blir det hiphop med amerikanske Capital X og Hank og Mari på Samsen, kl 21:00. Seminar og hiphop aften i regi av Protestfestivalen og Samsen.

Lørdag

...stiller Gas'N Go og XMRV På Hjørnet, kl 23:00. Lørdagen er det også festforestiling på Kick Scene, kl 19:00, en protestbursdag der blant andre Stein Torleif Bjella , Gry Jannicke Jarlum , Jono el Grande og Grande deltar.

Søndag,

når du har drukket kirkekaffe og hvilt ut etter helgens gjøren og laden, kan du ta deg en tur på Kick Scene og høre Lena Skjerdal Trio .

På Hjørnet holder hver søndag åpent hus og inviterer til Akustisk Søndag kl 22.00 .

Kjenner du til et musikalsk arrangement vi ikke har nevnt under, kan du fortelle om det i debattfeltet under artikkelen.