Vampyrer har hatt sin skremmende og fascinerende plass i populærkulturen i århundrer, og interessen for disse mytologiske nattvesenene kommer i bølger. Som oftest er de udødelige og evig unge vampyrene, som ikke tåler sollys, hvitløk, sølv, vievann og trepåler i hjertet og som må inviteres inn for å kunne entre et menneskes hus, skildret som farlige monstre som må utryddes av heltemodige mennesker. Men de siste årene har det kommet flere bøker — og filmer - der de romantiske, sexy og tragiske sidene med vampyrlivet framheves.

Bokserie

Anne Rices bokserie The Vampire Chronicles (debuterte med «Interview with a vampire i 1976) der handlingen er lagt til New Orleans, danner skole for de to seriene som nå har skapt ny vampyrfeber. Aller størst er Twilight-serien skrevet av Stephenie Meyer. Den nevnes stadig oftere som det nye Harry Potter-fenomenet. Akkurat som med Harry Potter er det etablert en nærmest fanatisk kult rundt bøkene og den første filmen. Totalt har de fire bøkene som er utgitt om high school-jenta Bella og den overjordisk vakre vampyren Edward i den regnfulle og skogdype staten Washington på USAs nordvestlige kyst solgt 42 millioner eksemplarer på verdensbasis. Bøkene er oversatt til 33 språk, og 13 millioner av bøkene er solgt utenfor USA.

I Norge blir bøkene utgitt av Gyldendal forlag, og opplaget for «Evighetens kyss» er til nå 37.000 inkludert pocketutgavene, mens «Under en ny måne» hittil er trykket opp i 17.000 eksemplarer.

Overveldet

Forlagsredaktør Ingrid Greaker Myhren i Gyldendal er helt overveldet over interessen for Twilight-bøkene.

— Vi oversatte den første, «Evighetens kyss», i 2006. Oversatt barne- og ungdomslitteratur blir sjelden og aldri anmeldt i Norge, og «Evighetens kyss» fikk bare en eneste anmeldelse, i et ungdomsblad.

Men Twilight-fenomenet nådde Norge med full styrke likevel. Siden oversetteren av den første boka ikke hadde anledning til å følge opp, brukte vi lang tid på å finne ny oversetter. Derfor kom ikke bok nummer to, «Under en ny måne» ut på norsk før i fjor høst. Og så mange telefoner og e-poster som vi fikk fra blodfansen før den kom ut har vi aldri noensinne fått. Det har vært helt vilt! sier Greaker Myhren.

Premiere

Og etter at filmen hadde premiere i Norge har interessen blitt enda større. Blodfansen er tenåringsjenter fra 13 år og oppover, med hovedtyngden fra 13-16 år.

Greaker Myhren forteller at det akkurat som med Harry Potter er det blitt veldig status å lese de over 700 sider tykke bøkene på originalspråket. Noe som faktisk er litt komplisert. Vampyren Edward er jo egentlig født i 1905, og snakker et snirklete, arkaisk engelsk.

Her hjemme har interessen for Twilight-serien mange paralleller til «Sagaen om Isfolket»-farsotten på 80-tallet. Ingen tvil om at den serien, som fikk det nedlatende stempelet «husmorporno», har vært en erotisk oppvåkning for mange unge jenter. Twilight-serien er fri for sexskildringer, men mellom linjene leser kvinner over hele verden likevel en elektrisk erotisk spenning i skildringen av de lidenskapelige, forbudte følelsene mellom Bella og Edward. På nettstedet www.twilightmoms.com, tilegnet voksne kvinner som elsker bokserien, skriver en kvinne at sexlivet med ektemannen nå er blitt spennende igjen fordi hun fantaserer om at han er en sexy, farlig vampyr.

Drøm

Forfatteren Stephenie Meyer har sagt at historien om Bella og Edward kom til henne i en drøm i 2003. Hun har tidligere sagt at det totalt ville komme fem bøker i serien. Men da et utkast til den femte boken, «Midnight sun», ble lekket på internett, ble forfatteren rasende og la den på is. I stedet har hun gitt ut en ny bok: «The host», som er en science fiction-historie med kvinnelig heltinne.

— I «Midnight sun» skulle historien fortelles fra vampyren Edwards synsvinkel. Men slik det ser ut nå er det ikke sikkert det kommer flere bøker enn de fire som er gitt ut til nå, sier Greaker Myren.

Filmen «Evighetens kyss» går på kino nå, og filmatiseringen av neste bok i serien er i full gang.

Også den andre vampyrbokserien, den eldste av de to, har tatt godt for seg på New York Times bestselgerliste de siste årene. Etter at serien «The southern vampire mysteries» med serveringsdamen Sookie Stackhouse i hovedrollen ble utgangspunktet for Alan Balls tv-serie «True blood» er bøkene også oversatt til flere språk. Serien har vært en stor suksess for betalingskanalen HBO, og sesong to er under innspilling.

Harris

Forfatteren Charlaine Harris har skrevet mysteriebøker i over 25 år, og over 20 romaner i fantasysjangeren. Historiene er nært beslektet med krim: i hver bok blir heltinnen Sookie involvert i et nytt mysterium som involverer vampyrer. I tillegg er hun lidenskapelig betatt av vampyren Bill, som ble vampyr like etter at han hadde kjempet i den amerikanske borgerkrigen.

Serien skildrer et samfunn der syntetisk blod er oppfunnet, slik at vampyrene ikke lenger trenger å drepe mennesker for å overleve. Vampyrer og mennesker lever nå side om side, men vampyrminoriteten er både splittet og forfulgt.

Sookie Stackhouse-serien er beregnet på et voksnere og mer kjønnsblandet publikum enn Twilight-serien, og har eksplisitte skildringer av både sex og vold. Men også her en svært erotisk og romantisk stemning.

Likheter

Om målgruppene, geografien og seksualiteten er forskjellige i de to bøkene, er det også påfallende mange likheter: Begge handler om vampyrer som streber etter å ikke drepe, som strever for å bli godtatt i menneskesamfunnet, og som kjemper mot de «onde» vampyrene. I begge bøkene er det geografiske åstedet viktig: Den lille cajunbyen Bon Temps i nærheten av New Orleans er et område der både voodoo- og redneck-kulturen står sterkt, og vampyrmyten har tradisjonelt vært nært knyttet til voodoo. Washington i Twilight-serien skildres som et sted der det alltid regner og er skygrått, noe som er nødvendig for at Edward skal kunne være high school-elev. Begge de to kvinnelige heltinnene er «annerledes»: Sookie kan lese andre menneskers tanker, men ikke vampyren Bills. Bella kan kjenne lukten av blod. Edward kan lese alle menneskers tanker, men ikke Bellas.

Konflikter

I begge seriene oppstår det også konflikter mellom vampyrene og andre mytologiske vesener, for eksempel varulver. Og ikke minst: Både Bill og Edward «snille» og assimilerte vampyrer som ønsker at de var vanlige menn. Men i kraft av sin vampyrstatus er de like fullt «bad boys»: sexy, kompliserte og mystiske menn som så mange kvinner finner helt uimotståelige.

Akkurat det vet nok både Charlaine Harris og Stephenie Meyer svært godt.

Her er traileren fra «Twilight - Evighetens kyss» :