Tromme, hårbørste, boksehansker og vektstang. Tingene deltakerne i Robinson-ekspedisjonen tar med seg til en øde øy kan virke som et stort mysterium for selv den vante realityseer. Men i mange tilfeller, bortsett fra boksehanskene, har deltakerne ønsket å ha med helt andre ting enn det de har endt opp med. Og i noen tilfeller har de blitt oppfordret til å ta med bestemte ting.

Konjakk

– Jeg hadde et A4-ark med ting jeg ville ha med, kniv, hyssing, ting for å overleve, men til slutt tilbød TV 3 meg å ta med hårbørste eller tannbørste, sier Julie Hjemaas Gule.

– Det var litt frustrerende. Jeg har selv tenkt: «Går det virkelig an å dra på Robinson med en tannbørste» og så var det nettopp det jeg endte opp med selv.

Øyvind Olsen ble på sin side oppfordret til sin personlige eiendel:

– Det var TV 3 som ba meg ta det med. Jeg nevnte i en sammenheng at jeg var glad i konjakk, sier Olsen.

– TV 3s personlige eiendeler

Cathrine Aschim er mest kjent for å ville ha med en dildo på øya.

– Jeg ønsket å ta med et Lars Monsen-telt eller en kano. Uansett fikk jeg ikke ha med verken dildo eller telt, men endte opp med fem fyrstikker. Det blir egentlig feil å kalle det deltakernes personlige eiendeler, vi hadde med TV 3s personlige eiendeler.

– Som Øyvind som ble bedt til å ta med konjakk – kanskje de ville at vi skulle bli beruset, spør hun.

Personlig for hvem?

Ifølge kanelen skal den personlige eiendelen ikke gi et lag fordeler og være noe ikke andre har. I tillegg skal eiendelen helst være en ting som sier noe om deltakeren som person, men for mange ser ikke dette ut til å stemme.

– Sier fyrstikker noe om deg som person?

– Det måtte bli at jeg tenner lett, ler Aschim.

Anthony Bratli er av samme oppfatning:

– Den eneste tingen som knytter meg til et forstørrelsesglass er at jeg liker å se stort på ting, humrer han.

Tilfeldig

For tv-seere kan det virke tilfeldig hvem som får ha med hva. Selv om en ting er personlig, kan man få avslag. Cathrines Aschims dildo ble avslått på hygienegrunnlag og hjemsendte Johnny Nordseth fikk ikke ta med bilder av familien, men endte opp med en kikkert.

– Produksjonsselskapet har gjort en super jobb med alt bortsett fra de personlige eiendelene. Det er bare tull at noen får ha med seg boksehansker og sminke til en øde øy. Det blir latterlig, sier han.

Ikke TV 3 som bestemmer

TV 3 bedyrer at det ikke kun er for å trekke seere de mest absurde effekter som vektstenger og trommer blir shippet til destinasjoner verden over.

– Det er ikke sånn at TV 3 bestemmer hva deltakerne skal ha med, men ofte kommer man fram til den personlige eiendelen i samråd med produksjonsselskapet, sier Line Vee Hanum, informasjonskonsulent i TV 3. – Er de personlige eiendelene bare en måte å skape god tv på?

– De personlige eiendelene brukes ikke så mye på tv og betyr ikke så mye for om det blir god eller dårlig tv.

TV 3 sier at eiendelen helst skal være en personlig ting. Men Anthony fikk ha med et forstørrelsesglass og han sier at det eneste som forbinder ham med en lupe er at han liker å se stort på ting?

– Deltakerne blir utstyrt med ting som de kommer til å dra nytte av. Det er forskjellige hensyn å ta. Man kan ønske seg alt mulig, men det skal helst knyttes til den enkelte deltakeren. Hvis man ber om en ting først er sannsynligheten større for at man får det, sier Vee Hanum.

Felles liste?

Cathrine Aschim foreslår et system der en velger i en gitt rekkefølge fra en liste som er lik for alle.

– Det kunne blitt mer rettferdig og man fikk tatt med seg ting som man faktisk hadde bruk for, sier sykepleieren og glamourmodellen.

– Kan en liste med førstevelgere og andrevelgere være en god idé?

– Det blir vel litt for enkelt. Dessuten kan blandingen av hva folk tar med seg være morsom, sier Line Vee Hanum i TV 3.

Foto: TV 3
Foto: TV 3
Foto: TV 3