KRISTIANSAND: — Vi ville gjerne få prosessen i gang igjen. Derfor søkte vi om disse pengene, sier prosjektansvarlig Arne Birkeland i Kristiansand Eiendom til Fædrelandsvennen.

Etter at statens fagorgan for kunst i det offentlige rom (KORO) før jul signaliserte at de kunne være villig til å gå inn med penger for å fullføre kunstprosjektet, har svaret nå kommet: Kristiansand kommune får inntil 160.000 kroner for at kunstneren Tori Wrånes skal justere skulpturen.

Dermed kan verket som skapte rabalder på Roligheden Gård i fjor bli sluttført, og barna i barnehagen formodentlig få en skulptur å glede seg over.

Drømmer og fantasi

Det siste var også intensjonen til kunstneren Tori Wrånes da hun laget "Fantasihjelmen". Drømmer, fantasi og glede var det hun la i arbeidet:

— Det er ei jente som sitter på taket og drømmer, og ut av hodet strømmer det leker, sa Wrånes til Fædrelandsvennen tidligere i vinter.

Men det var en mann med skytevåpen enkelte foreldre så da skulpturen ble montert i mai i fjor. Dermed ble den først tildekket, så fjernet, og en betent konflikt utviklet seg mellom Wrånes og utsmykningskomiteen som mente kunstnerens ferdige verk avvek for sterkt fra skissen hun opprinnelig hadde levert.

Derfor ble den ferdige skulpturen aldri godkjent, og komitéleder Sidsel Jørgensen trakk seg før saken fikk en løsning.

Det opprinnelige budsjettet for "Fantasihjelmen" var 390.000 kroner, og regelen er at kunstneren skal få en tredel når kontrakten inngås, en tredel når skissen er godkjent og siste rest når arbeidet er ferdig. Den siste resten ble aldri utbetalt, og både Kristiansand kommune og Tori Wrånes engasjerte i høst advokater.

Ferdig i juni?

Men så vel kommuneadvokat Helene Uglem og Norske Billedkunstneres advokat Hilde Skjeggestad ønsket å avvente den dialogen som oppsto da Harald Fenn i november ble oppnevnt til ny leder av utsmykningskomiteen. Samtidig signaliserte KORO at de kunne være villig til å gå inn med penger for å fullføre verket, og det er altså det som nå har skjedd.

— Vi skal ha neste møte i kunstutvalget 14. mars, opplyser billedkunster og KORO-konsulent Harald Fenn.

— Da vil det foreligge forslag til skisser, budsjett og gjennomføringsplan som forhåpentligvis blir godkjent både av kommunen og Roligheden Gård, sier han.

Dersom alt da går etter planen, regner Fenn med at den omarbeidede skulpturen komme på plass i midten av juni.

Kunstneren Tori Wrånes ønsker ikke å kommentere saken nå.