KRISTIANSAND: — Nå er jeg faktisk på topp i Japan. Endelig! sier Tom Hugo Hermansen.

Låten "Very Merry Xmas" gikk nemlig helt til topps på de offisielle japanske salgslistene i går. Sangen er skrevet av Hermansen og tyske Chris Buseck.

Kristiansanderen sier han hadde et mål om å bli "big in Japan" da han var yngre. Det har han altså blitt, om enn på en litt annerledes måte enn han hadde sett for seg.

— Drømmen var å bli det som artist, men det toget har nok godt. Det ble ikke helt som jeg hadde planlagt, men det er veldig gøy likevel, sier han.

Spennende marked

Låten het egentlig "Supernova", da Tom Hugo ga den fra seg til sin japanske kontakt. Den kom tilbake som "Very Merry Xmas", spilt inn av det koreanske bandet TVXQ (i Japan kalt Tohoshinki). Og kun tittelen var på engelsk.

— Det var veldig vittig å høre den nye versjonen, for jeg hadde jo ikke peiling på hva de sang. I Japan er det meste på japansk, og det er ikke alltid de oversetter direkte. Så dette er blitt en julesang. Og det er jo bare hyggelig, da kan den hentes fram igjen flere ganger. Og uttrykket er helt likt vår egen versjon. Alle elementene er til stede fra den opprinnelige låten vi laget, sier han.

De siste årene har Tom Hugo først og fremst hatt fokus på låtskriving, og spesielt mot Asia.

— Det er et veldig spennende marked. Der har ikke bransjen falt ned på kne og åpnet for streaming. Det er sånn som det var før i tida: Folk kjøper det de vil ha, sier han.

Og det betyr også at artistene faktisk får betalt.

Solgte til gull

"Very Merry Xmas" solgte 97.000 de to første dagene. Tom Hugo solgte også 140.000 som låtskriver for et annet japansk band i august. Det betyr noen tusenlapper inn på konto. Men ikke med det første.

— Det tar nok gjerne to år før jeg ser noe av det. Det skal samles inn av den japanske rettighetsorganisasjonen og deretter over til Tono, før jeg mottar det. Så tidligst om et halvannet år, tipper jeg. Det viktigste er at jeg har dette på cv-en. Det er mye lettere for et selskap å ta en av mine låter når de ser at jeg har hatt suksess tidligere. Og det er ikke pengene som driver meg, da hadde jeg gjort noe helt annet. Det som driver meg er å skrive den ultimate poplåten, den som både er bra og på toppen av listene, sier han.

Knekker koden

Tom Hugo har selv gitt ut albumet "Sundry Tales" som artist. Og han vil fortsette å spille egne låter. Men:

— Musikkbransjen har forandret seg i Europa, og jeg har måttet ta et valg. Hva kan jeg ikke leve uten? Og låtskriving har alltid vært det sterkeste for meg, jeg kunne aldri bare vært en formidler.

— Alle skjønner kicket med å stå på en scene, men hva er kicket med å skrive låter?

— Det er en følelse av at man får et regnestykke til å gå opp, selv om man ikke engang visste utregningen på forhånd. Man knekker en kode. Og det gir en euforisk følelse, sier han.

I romjula spiller Hermansen med Radio Jam og Erik Faber på Kick – for sjette år på rad.