MER UTSTILLINGSPLASS: AKS har fornyet lokalene, og har nå dobbelt så mye plass til å vise kunst på veggene. Lokalene fremstår mer åpne enn tidligere. Foto: Agnes Repstad

I kveld åpner utstillingen "100 malerier, 100 ord" av Terje Dragseth på Agder Kunstnersenter (AKS). Den vil kun være synlig i tre dager, og markerer starten på senterets nye stuntprosjekt, "Mellomrom".

— Terje Dragseth har aldri stilt ut malerier før, så dette er første gang publikum får møte han som billedkunstner. Han maler eksplosive og bevegelige bilder i akryl på lerret, forteller prosjektkonsulent på AKS, Agnes Repstad.

En kvelds og tre kvelders utstillinger

Prosjektet "Mellomrom" har blitt til som følge av den nye AKS-ledelsens fornyelsesplaner, og er inspirert av konseptet "One night only" som har hatt stor suksess i Oslo.

— Disse "stuntkveldene" vil komme i periodene mellom utstillingene vi har her. Vi skal ha tre "Mellomrom"-prosjekter i år, og Dragseth er første mann ut. I utgangspunktet skal utstillingene bare vare én kveld, men siden dette prosjektet er såpass omfattende og konseptet er helt nytt vil det vare tre dager denne gang, forklarer Repstad.

Hun er ikke redd for at Kristiansand ikke er åpne for denne typen alternative utstillinger.

— Absolutt ikke. Jeg tror kristiansandere er veldig mottakelige for dette. Tidligere hadde vi noe som het Smia-kvelder her i byen, men for et par år siden ble det slutt på det. Siden da har det blitt et vakuum, og jeg tror det har vært et stort savn, sier hun.

En helt annerledes kunstopplevelse

"Mellomrom"-kveldene vil bestå av det Repstad betegner som crossover-kunstformer. Det kan være performance, installasjonskunst og ikke nødvendigvis bare rene billedutstillinger. Men billedkunst er også i høyeste grad en del av prosjektet, som kveldens bidrag fra Terje Dragseth.

— Vi ønsker å gi publikum en annen slags måte å oppleve kunsten på. At utstillingene varer så kort, vil trigge folk til å ønske få dem med seg. Alt vi serverer er av høy kvalitet og veldig profesjonelt. I tillegg vil også disse kveldene bli en arena hvor kunstnere og kunstinteresserte kan møtes til samtale og kontaktbygging, sier Repstad.

Helt nye lokaler

AKS har som en del av sin fornyelsesprosess også bygget om lokalene radikalt. Ved å fjerne et stort glassmonter i midten av rommet, og tettet igjen hele veggen ut mot bakgården, har de nå dobbelt så mye veggplass til å vise kunst på.

— Galleriet fremstår i dag mer åpent, og det vil være mye mer plass til blant annet installasjoner og skulpturer, sier Repstad.