FARSUND: Nelly Bube har malt bildene i påskeutstillingen i sitt hjemland. Kunstneren ble kristen i en alder av femti år, og startet deretter å illustrere bibeltekster i en helt egen stil. I år har hun fått i oppdrag å lage påskeutstilling til Kunstaksen fyret-fortet ved Lista fyr. Utstillingen er kommet i stand via et samarbeid mellom Vestbygda kapell og Kunstaksen, og åpnes offisielt på søndag.

— De fleste bildene med bibelske motiver vi kjenner fra før, er tegnet av vestlige kunstnere. Det er derfor spesielt interessant å se hvordan bilbelhistorien i bilder ser ut fra østen, uttaler Alfred Vaagsvold ved galleri Lista fyr i forbindelse med påskeutstillingen.

I år åpnes både utstillingen med Bube i fyret-fortet samtidig som Gubba-gudstjenesten i Vestbygda kapell, hvor bildene vil bli et supplement til fortellingene.

Den kasakhstanske kunstnerens billedkunst kjennetegnes ved sterk og livlig fargebruk og motiver som inntar en nesten ikonisk form i form av at motivene er malt på bakgrunner av gull. Hovedfeltene i bildene er klare og enkle, mens sidefeltene rundt er fulle av små detaljer. I bildene ser man tydelig den orientalske og arabiske inspirasjonen både i form av personenes klesdrakt og de arkitektoniske elementene.

— Etter å ha sett mange billedbøker som illustrerer bibeltekster opp gjennom årene, ble jeg umiddelbart tiltalt av bildene til Nelly Bube. Hvert bilde og hver figur virker som individuelle originaler. Her er ikke noe av det skjematiske i fremstillingen som ofte finnes i bibelbøker for barn. Nå er ikke dette for barn, primært, men bildene er gode også for barn. Hovedfeltet i hvert bilde er klart og enkelt, og sidefeltene fulle av detaljer som både barn og voksne kan undre seg over, skriver kunsthistoriker Gunnar Danbolt om bildene til Nelly Bube.