KRISTIANSAND: — Prioriteringen blir hardere neste år, og det gjør konkurransen hardere. Vi må diskutere om det blir mer til færre eller mindre til alle, sier Arnfinn Bjerkestrand i kulturrådet.

Færre midler

Kulturrådet gir tilskudd til kunst og kultur over hele landet. I det reviderte statsbudsjettet er det foreslått en reduksjon på 99,7 millioner kroner for Kulturrådets totale forvaltningsområde. Den nye regjeringen har samtidig varslet større handlefrihet for kulturrådet.

- Når noen festivaler får store summer, og andre ingenting blir det en konkurranseujevnhet som kan være avgjørende for den kvaliteten man tilbyr, sier Gaute Drevdal i Hovefestivalen. Foto: Jon Anders Skau
Svein Harberg (H) vil at flere arrangementer skal søke om private midler. - Jo flere midler som kommer fra Stortinget jo flere føringer kommer det med disse midlene, sier han. Foto: Tore-Andre Baardsen

Onsdag møter Arnfinn Bjerkestrand festivalene fra Sørlandet som har søkt om midler fra Kulturrådet. Festivalene skal legge fram sine program og utfordringer.— Vi skal diskutere med festivalene i regionene om hva de ser for seg når det gjelder en hardere prioritering fra vår side fremover, sier Bjerkestrand.

— Kan du si noe om hva en hardere konkurranse betyr for festivalene på Sørlandet?

— Nei, det kan jeg ikke kommentere ennå. Vi skal først lytte til festivalene, og så ser vi hva som kommer ut av møtet.

Skeptisk til konkurranse

Gaute Drevdal, ansvarlig for presse og markedsføring for Hovefestivalen, opplyser at festivalen fikk oppstartsstøtte de tre første årene, men har siden blitt drevet uten støtte fra Kulturrådet.

Han mener at Hovefestivalen kan komme med flere nye ideer i møtet med kulturrådet.

— Det som er interessant, er å se på hva man kan få til for offentlige midler, ikke bare hvor mye midler man kan få.

Selv om Hovefestivalen driver kommersielt, mener Drevdal at festivalen tar et sterkere kulturansvar enn mange festivaler som får støtte, med tanke på et bredt, norsk kunstprogram og ved å fremme, ny norsk musikk i Norge og i utlandet.

Han er skeptisk til økt konkurranse om kulturmidlene.

— Når noen festivaler får store summer, og andre ingenting blir det en konkurranseujevnhet som kan være avgjørende for det produktet man vil tilby gjestene, og dermed også for billettsalg og øvrige inntekter.

- Betyr mye

Cathrine Sørensen i Måkeskrik sier at det betyr mye å få støtte fra Kulturrådet, spesielt siden det er lite å hente fra Kristiansand kommune og fra fylkeskommunen.

— Kulturrådet blir den viktigste aktøren, og når man er i startfasen betyr det ekstra mye å få støtte. Når vi får støtte fra kulturrådet betyr det at vi gjør noe bra, sier Sørensen.

I 2013 fikk Måkeskrik 100.000 i støtte. Nå krysser Sørensen fingrene for støtte også til neste år.

Vil ha større kulturbredde

Svein Harberg (H) fra Aust-Agder leder Familie og kulturkomiteen på Stortinget. Han opplyser at Stortinget vil gå gjennom hvordan kulturrådet deler ut midler.

— Vi vil at disse midlene skal være mer målrettet mot bredde i kulturlivet og at mer skal styres nedenfra. Jo flere midler som kommer fra Stortinget jo flere føringer kommer det med disse midlene. Vi vil oppfordre til mer bruk av andre finansieringskilder, og så kan vi supplere de som gjør det med statlige midler.