KRISTIANSAND: — I ett år var jeg alvorlig syk uten at noen rundt meg visste det, og det er dette som er ett av kjennetegnene på denne typen tvangslidelser. De er vanskelige å få øye på, sier Kristian Landmark. Regissøren og filmskaperen fra Kristiansand er onsdag en av gjestene på Nesten Helgs talkshow på Caledonien Hall. Det er Sørlandet Sykehus som står bak det de kaller "landets eneste sykehustalkshow". Temaet denne gangen er OCD, eller Obsessive Compulsive Disorder.

Avdelingsleder Erik Karlsen på ABUP leder talkshowet, og Kristian Landmark og Elisabeth Skarpeid er gjester som forteller publikum hvordan de har opplevd å ha OCD. Åshild Tellefsen Håland er med i panelet som terapeut.

Før talkshowet vises teaterstykket "Utsikt fra en stige eller 324 meter" som handler om OCD. Marit Wergeland-Yates har regien og Ida Fugli er skuespiller.

Høy kompetanse

— Heldigvis finnes noe av den beste kompetansen i landet på denne sykdommen her på Sørlandet, og jeg regner meg nå som helt frisk. Det var i 2011 det toppet seg, etter at jeg hadde hatt OCD i flere år. Jeg var ganske dårlig, og det reduserte livskvaliteten min kraftig, sier Kristian Landmark.

— Hvilke utslag gav sykdommen seg?

— Det kunne jeg snakke med deg om i en time. Det dreier seg om tvangstanker og ritualer som gjør deg deprimert, og som gjør det vanskelig å arbeide og leve normalt, sier Landmark.

Humor

Han stiller opp på arrangementet for å synliggjøre lidelsen og bidra til å fjerne skammen mange føler over denne typen plager.

— En ganske høy andel av befolkningen er mer eller mindre disponert for OCD, men det kan være veldig vanskelig å forklare andre om dette. Og det er ennå slik i samfunnet at dersom du har fortalt at du har en psykisk lidelse, blir du møtt som nettopp det i lang tid, nemlig et psykisk problem og ikke et menneske. Har du vondt i ryggen er det noe helt annet, sier Landmark.

Han fikk selv bukt med sin OCD gjennom å oppsøke terapi.

— Men det kreves mye egeninnsats, for dette er en vei man må gå alene. Samtidig trenger du veiledning og noen som forteller deg hva du må gjøre. Det er snakk om eksponeringsterapi og å utsette seg for det man er mest redd for. Dermed blir det jo også en del humor knyttet til dette, siden mye av det man frykter er helt uforståelig for andre, forklarer Landmark.