TRAVELT: Mange tørste konsertgjengere ville kjøpe seg noe å drikke av servitør Stine Gjerdbakken. Foto: Kristin Ellefsen
SJEF: Frank Marvin Moe driver Café Generalen og lager mye av maten som serveres selv. Foto: Kristin Ellefsen
GJENGANGERE: - Vi har vært her mange ganger før, og kommer gjerne tilbake, sier Trygve og Gro Kolrud. Foto: Kristin Ellefsen
I FANGET: Da det ikke ble flere ledige bord, ble maten til Anne Lise og Tom Svensen servert i fanget. - Det gjør ingen ting, maten smaker like godt, ler paret. Foto: Kristin Ellefsen
FULLSATT: Ikke en stol var ledig hos Café Generalen på torsdag kveld. Foto: Kristin Ellefsen

KRISTIANSAND: — Dette stedet er fantastisk. Det er så idyllisk og koselig her, sier Tom Svensen.

Han og kona, Anne Lise, har tatt turen fra Søm for å få med seg Ole Paus. Når Fædrelandsvennen kommer bort til dem, får de servert mat – i fanget.

— Vi fikk ikke bord, men det gjør ikke noe. Dette er jo byens beste hamburger og tomatsuppe, så det går helt fint å spise fra fanget, ler paret.

IMPROVISERTE PLASSER: Folk satt både på gress og benker under Ole Paus-konserten. Foto: Kristin Ellefsen

De er ikke alene om å ikke få bord. Faktisk er det mange som ikke har fått billett i det hele tatt. Folk setter seg bak scenen, så de i hvert fall får hørt konserten.

Det er lett å forstå hvorfor Café Generalen har blitt et populært konsertsted. I Ravnedalens naturskjønne omgivelser sitter folk tett under åpen himmel og telttak med fargede lyspærer. Latteren sitter løst, og man skal ikke være lenge til stede før den gode stemningen har smittet over. Eller som Ole Paus sa fra scenen:

— Dette er jo som å spille på en hjemme-alene-fest!

300 solgte billetter

— Vi har forhåndssolgt 200 billetter til kveldens konsert. De siste 100 solgte vi i døra før konserten, og de ble revet bort med en gang, sier Frank Marvin Moe.

I ti år har han drevet Café Generalen, også kjent som det lille, røde huset i Ravnedalen. Moe forteller om en kafé som stadig blir mer populær.

— Vi har hatt fulle hus på sommerkonsertene de siste årene, men i år har vi også blitt lagt merke til utenbys. Det kommer mange turister innom som har hørt om stedet, men også kristiansandere som aldri har vært her før, har tatt turen i år, sier han.

Konsertene foregår utendørs foran kafeen, og Moe forteller at de har vært ekstra heldige med været i år.

— Det er klart at været hjelper på besøkstallet, men folk kommer uansett vær. De aller fleste vil også ha noe å spise. På konsertkveldene kan det ta en og en halv time før maten er klar, men folk venter gladelig likevel, sier han.

- Kongerikets vakreste utescene

Kveldens hovedperson, Ole Paus, har spilt to ganger tidligere på Café Generalen. Han kommer gjerne tilbake.

— Hvis jeg blir bedt hit flere ganger, kommer jeg selvfølgelig. Jeg må si at jeg syns dette er kongerikets vakreste utescene. Stemningen her er helt magisk. Jan (Eggum, journ.anm) spilte jo her tidligere denne uka, og han snakket veldig pent om dette stedet, sier Ole Paus til Fædrelandsvennen før han skal på scenen.

På en gjennomsnittelig sommerdag har kafeen gjerne 500 besøkende. På konsertkvelder blir det ofte 300 til. Det er liten tvil om at Generalen går godt.

— Jeg regner med at vi vil selge ut både fredagens konsert med Erlend Ropstad og lørdagens med Thom Hell. Det på tross av Palmesus på Bystranda. Vi henvender oss nok til et litt eldre klientell enn hva Palmesus gjør, tror Frank Marvin Moe.

FULLT PROGRAM: Denne uka byr på mange konserter hos Café Generalen. Foto: Kristin Ellefsen

Glemt oase

I følge han var Ravnedalen lenge en glemt oase for kristiansandere. Fra gammelt av lå det en kinarestaurant i parken, uten at den hadde nevneverdig med besøk. Da Moe overtok i 2003, var målet å ha fokus på kultur og mat.

— I starten gjorde jeg alt selv, men nå har jeg fått hjelp. Jeg har blant annet ansatt en bookingmanager, sier Moe, som fortsatt lager maten de besøkende får servert.

— Vi som jobber her har blitt som en stor familie, sier han.

- Hvorfor tror du Café Generalsen er blitt et så populært konsertsted?

— Det finnes jo ikke vakrere sted å arrangere konsert. Det er en helt egen atmosfære her. Ravnedalen er et sted du kan slippe unna byens mas og jag, her kan du finne roen, mener Moe.

Sommerens høydepunkt

Han bruker selv parken som rekreasjonssted, og forteller om artister som vil tilbake år etter år.

— Mange av artistene beskriver dette som sommerens høydepunkt. Når de først har spilt her én gang vil de tilbake neste år, forteller Moe.

Også publikum tar turen flere ganger. Trygve og Gro Kolrud bor rett ved Ravnedalen og har ikke tall på hvor mange konserter de har vært på.

— Det er noe med hele pakka. Den intime stemningen, naturen, god mat og god musikk, sier de.

Paret har planer om flere konserter i Ravnedalen denne sommeren, og nevner Knut Reiersrud som en favoritt.

— Han pleier alltid å avslutte sommeren her, så det har blitt litt tradisjon å få med seg ham, smiler paret.