KRISTIANSAND: — Et dedikert publikum er noe av det aller vakreste ved å drive med dette, sier John Olav Nilsen, før konserten på Kick i Kristiansand fredag.

— De gangene det er skikkelig magisk på scenen er det fordi det er en energiutveksling med publikum. Det beste jeg kan oppleve er å se folk gå ut av sitt gode skinn for å dele sin kjærlighet, sier bergenseren.

Han har spilt på Kick to ganger tidligere med bandet sitt.

— På forhånd fikk vi høre at Kristiansand var en ganske livløs by, men for vår del har den vært spesiell. Det var den første byen hvor publikum stormet scenen, ler han.

Til stede

Energi er et nøkkelord når det gjelder John Olav Nilsen og Gjengen. Loddefjord-bandet kom inn i norsk rock i 2009 med debutplata "For sant til å være godt", og tok umiddelbart et kvelertak på publikum med pulserende låter, usminkede tekster og minneverdige liveopptredener.

— Det er en sånn følelse som det er vanskelig å sette ord på. Det er en av de få gangene jeg føler at jeg virkelig er til stede, sier Nilsen om å spille live. Han forteller at bandets energiske sceneopptredener har kommet naturlig.

— Det er en naturlig spilleglede som har kommet gjennom å utforske livespilling. Og det føles godt at den kom uten at den måtte tvinges fram, sier han, og legger til at det er en lettelse å endelig spille nye låter igjen.

Ærlighet

For i september kom plata "Den eneste veien ut", nok en gang til gode kritikker fra musikkanmelderne.

— Det var godt å få gode tilbakemeldinger denne gangen. På den første plata ble anmeldelsene så overveldende at jeg måtte distansere meg fra det. Men det viktigste for meg er å vekke en reaksjon. Uansett. Heller en dårlig reaksjon enn ingen reaksjon.

Nilsen sier han er blitt mer opptatt av å formidle stemninger enn tidligere. Det handler ikke bare om energi lenger. Men tekstene hans er fortsatt umiskjennelig John Olav Nilsen.

— Jeg har alltid skrevet tekster, lenge før jeg begynte å lage låter. Det fins en del ting man har behov for å få ut fra sinnet. Men folk glemmer ofte en ting når det gjelder tekster. Det er ikke bare selve kvaliteten som er viktig, det er også at de formidles på en ærlig måte, med troverdighet, sier låtskriveren.

Nye metoder

På den siste plata skrev han alle tekstene dagen før han gikk i studio. Alt han hadde på forhånd var noen linjer.

— På den første plata brukte jeg tekster som ble skrevet mange år tidligere. Men jeg synes det fungerte med en mer direkte måte å skrive på. Det gjelder hele tida å finne nye metoder. Det er jo ikke masseproduksjon vi driver med, slår han fast.

Selv om Nilsen begynte å skrive tekster tidlig, var han 24 år før han begynte med musikk.

— Det virket lenge så uoppnåelig og fremmed. Men jeg tror det er en god ting at jeg begynte såpass sent. Jeg er blitt opptatt av å høre musikk og oppdage ny musikk. Jeg vil ikke være en sånn som jobber med dette og så går hjem og gjør noe annet. For meg handler det hele tiden om kjærlighet til musikk, sier bergenseren.