KRISTIANSAND: Det sa daglig leder Jarle Thorkildsen i Naturexpo da han på vegne av idéprosjektet Oddeøya kunst & kultur presenterte sine tanker for Lille-Cultiva torsdag.

Stiftelsen for store kulturanlegg i Kristiansand har nå 30 millioner på bok, og hadde invitert en rekke aktører med gode ideer til å presentere seg i toppetasjen på Hotel Norge.

Sammen med kunstnerne Anne Kathrine Solbakken og Siri Årdal la Jarle Thorkildsen fram planene de har klekket ut om å gjøre en liten geografisk avgrenset del av Odderøya om til et attraksjonsområde. Arealet strekker seg fra den innerste delen av Flaten til toppen av øya, og omfatter den delen som i dag leies ut til kunstnere og kulturbedrifter.

Kommunale planer

Den 400 kvadratmeter store låven, som i dag brukes som lager for Penelopefilm, er blant de konkrete prosjektene de mener kan realiseres uten for store økonomiske løft:

— Ved å støpe nytt gulv og foreta noe innvendig oppgradering, vil det kunne bli en fantastisk markedsplass for både kunstutsalg og kanskje et spisested, sa Thorkildsen. Han viste også til at City Train ønsker å etablere en ny rute fra cruisekaia til Ravnedalen og Odderøya, og mente besøkspotensialet er stort.

De tre ildsjelene ser for seg driften av Okuku organisert i en kommunal stiftelse, og presiserte overfor Lille-Cultiva at det er kommunen som må stå for en eventuell søknad. Okuku-entusiastene har presentert de samme tankene for den kommunale prosjektgruppen Odderøya Utvikling, og er nå på frierferd i de ulike partigruppene som senere skal ta stilling til Odderøya framtid.

Og styret i Lille-Cultiva ble interessert:

— Vi skal ha neste styremøte i begynnelsen av mars, og da vil vi gjerne invitere oss selv til en rusletur på øya, sa styreleder Jan Oksum. Venndølen Oksum, som er bosatt i Oslo, forlot Sørlandet i 1968, og synes tankene for Oddeøya er spennende:

— Det må være en fantastisk mulighet for byen at området blir utviklet, sier han til Fædrelandsvennen. Han presiserer at de ikke vil legge seg opp i den kommunale saksgangen, men vurderer å invitere kulturdirektør Stein Tore Sorthe til neste møte for å orientere om arbeidet med Odderøya Utvikling.

Vil gi ut penger

Okuku-trioen var ikke de eneste som presenterte visjoner for Oddeøya. Også representanter for HKH Kronprinsregent Fredriks laug af 1788 stilte med sine planer om å restaurere festningsmuren på Lasaretthøyden, og håper Lille-Cultiva har noen kroner å avse på sitt neste styremøte. Det samme gjør Kristiansand Tennisklubb som vil be om penger til den nye tennishallen, og Kristiansand jeger- og fiskerforening som planlegger ny leirduebane. I tillegg presenterte både Sørlandets Kunstmuseum, Agder Kunstsenter og Universeitetet i Agder prosjekter som de håper kan få støtte fra Lille-Cultiva ved neste korsvei.

Og mens stiftelsen ikke delte ut en eneste krone i 2012, mener Jan Oksum de vil løsne grepet om pengesekken allerede i mars:

— Det håper vi. Vårt mål er å hjelpe til med å realisere gode prosjekter, ikke å sitte på pengene, sier han.