— Jeg er ganske godt fornøyd med kinoåret 2014, både på besøkstall og økonomi. Vi får et bedre år enn i fjor, sier kinodirektør Kim Skarning Andersen i KinoSør.

Besøkstallene, som er oppdatert før juleferien startet, viser at besøkstallet for Kristiansand kino er på 298.476. I Arendal, Grimstad og Farsund er tilsvarende tall henholdsvis 104.387, 40.890 og 19.503. — Vi hadde et sterkt 1. kvartal og et dårlig 2. kvartal, før det tok seg opp igjen på høsten. Vi var redde for sommeren, og det var dårlig i mai og juni, men i juli og august var det bra. «Heaven Is For Real» gjorde det bra på sensommeren. Vi håper å nå 300.000 i Kristiansand på årsbasis, sier Andersen, og legger til at de håper å komme i underkant av 500.000 besøkende for hele konsernet.

Romjulsbesøk

"Hobbiten: Femhærerslaget" er allerede sett av over 12.000 publikummere i Kristiansand. Foto: SF Norge AS

Jula er tradisjonelt ei tid med flere premierer, og romjulsbesøket er viktig for kinoen. I år hadde filmer som «The Imitation Game» (med norske Morten Tyldum som regissør), «Madagaskarpingvinene» og «Pride» premiere 1. juledag, i tillegg til at «Hobbiten: Femhærerslaget» fremdeles trekker godt med folk.

— Det er ikke så mange dagene romjulsfilmene vises, men de gir oss også en god start på nyåret, sier Andersen.

Sabeltann og Hobbiten

"Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama" var årets mest sette film på Sørlandet, frem til juleferien. Men godt romjulsbesøk på "Hobbiten: Femhærerslaget" kan vippe sjørøverkapteinen ned fra tronen. Foto: Storm Films

På kinotoppen for 2014 troner «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama». Filmen er den store vinneren på alle fire av KinoSørs avdelinger. I Kristiansand så 14.376 publikummere filmen om Terje Formoes sørlandske sjørøverhelt, tett fulgt av «Hobbiten: Femhærerslaget» med 12.061 besøkende. Deretter havner «Børning», «22 Jump Street» og «Doktor Proktors prompepulver», alle med mellom åtte og ni tusen publikummere.

— «Sabeltann» reddet på mange måter dette året, men heldigvis var det flere filmer enn den. Overraskelsen var at «Børning» samlet nesten 9000 besøkende i Kristiansand, og at «Dum og dummere To» gikk bedre enn jeg hadde trodd. Og at «Heaven Is For Real» fikk nesten 6500 besøkende, og er inne på niendeplass på «Topp ti»-lista i Kristiansand, sier kinodirektøren.

Det var overraskende på kinodirektør Kim Skarning Andersen at "Børning" samlet hele 8761 besøkende i Kristiansand. Foto: Erik Aavatsmark/ Filmkameratene & SF Norge

Tror på «Star Wars»

Andersen har for lengst sett fremover, og han har stor tro på kinoåret 2015. Det inneholder premierer på blant andre «Fifty Shades of Grey», «Fast and Furious 7», «Star Wars: Episode VII — The Force Awakens», «Mission Impossible 5», en ny James Bond-film, samt en ny Flåklypa-film og en ny Doktor Proktor-film.

— Jeg tror 2015 blir veldig bra, og jeg tror det blir en betydelig økning fra i år. Allerede i januar kommer det mye bra, men jeg tror også at det blir som i år, med en liten dipp på våren, sier kinodirektøren.

— Hva tror du blir kinovinneren i 2015?

— Det tror jeg blir «Star Wars». Den får vel ikke premiere før rundt den 18. desember neste år, men jeg tror den vil gå best. Enten den, eller den nye James Bond-filmen «Spectre».

Kinodirektøren tror «Star Wars: Episode VII - The Force Awakens» blir neste års kinovinner. Foto: Lucasfilm Ltd. & TM

Mer synlig

Kinodirektøren forteller at KinoSør til neste år starter på en treårsplan med å oppgradere flere av salene i Kristiansand, samt forbedre kiosk— og foajeområdet. Billettprisene ble noe økt i 2014, men til neste år er det ikke planlagt noen prisøkning. Andersen har derimot store planer om å gjøre KinoSør mer synlig, både i vanlige medier og sosiale medier.

— Vi skal ha fokus på synlighet, og ønsker å produktifisere kinoen. Vi vil gjøre mer ut av fredagen, som er premieredagen. Det blir mer fest og moro, og mer besøk av regissører og skuespillere på norske filmer. Vi holder også på med å skifte profil, og lager nå nye logoer, sier Andersen, som også ser på muligheten for å utvide samarbeidet med sørlandskommuner ut over de tre nåværende.

— Vi ser fra Risør til Flekkefjord, men det er naturlig å se mest vestover mot Farsund. Det er mange kinoer der, men det må være lønnsomt for alle, sier han.