Høsten 2013 fikk Pål Rake nasjonal oppmerksomhet da han kom til The Voice-finalen. Nå er omsider debutplata, «Hørrekje te», klar.

— Hvorfor har det tatt så lang tid?

— Vi begynte på den for to år siden. Vi har brukt lang tid for å kunne gå grundig inn i stoffet, bruke lang tid på tekstene og arrangementene, forteller Pål Rake til Fædrelandsvennen, vel hjemme i Kristiansand.

- Var det bevisst for å kvitte deg med The Voice-stempelet?

— Det var kanskje en positiv bieffekt. Det er ikke det at jeg ikke vil ha «The Voice»-stempelet. Det var fint å være med, men nå vil jeg stå på egne ben.

I 2013 kom klassekameratene Pål Rake og Geirmund Hansen til semifinalen i The Voice. Rake gikk videre til finalen. Foto: Kjetil Samuelsen

Fra Universal til Grappa

Opprinnelig ble Pål Rake signert av Universal, men fikk forhandlet seg ut av kontrakten. Flere av The Voice-dommerne, blant andre Sondre Lerche, har vært kritiske til hvor mye kontroll artistene må gi til plateselskapet.

Universal er kjempeflinke på de brede, store artistene, men jeg var redd for at jeg skulle bli liten blant veldig mange

— Universal er kjempeflinke på de brede, store artistene, men jeg var redd for at jeg skulle bli liten blant veldig mange. Jeg fant ut at Grappa var et bedre plateselskap for meg. Det handler om å få de rette folkene og det rette teamet rundt seg, forteller Rake.

Med to års jobbing, føler Pål Rake at han nå er fornøyd med plata han har gitt ut.

Mitt kunstneriske virke har det best i Kristiansand. Jeg bodde en stund i Oslo, men der hørrekje eg te

— Den har noe så gammeldags som en tematikk for hele plata. Det å ikke høre til. Å føle seg fremmedgjort der man er i livet. At det å bli voksen kan være et antiklimaks. Min generasjon vokser opp og hører at vi kan bli akkurat hva vi vil. Men det kan være veldig overveldende. Det var disse tankene som gikk gjennom hodet da jeg skulle skrive tekstene til plata.

Knausgård-inspirasjon

Rake har tidligere blitt intervjuet i Fædrelandsvennen om hvordan han ble inspirert av Karl Ove Knausgårds ærlighet i «Min kamp»-bøkene. Sigbjørn Obstfelder og «Jeg ser» er en annen inspirasjonskilde. Han har også blogget for Lokalkulturen, og vist samfunnsengasjement i leserinnlegg. Han oppfordrer flere artister til å dele sine erfaringer og meninger. Og det er spesielt kulturpolitikk han er opptatt av:

— Kulturpolitikken blir neglisjert og får lite midler. Det er lite debatt rundt dette. Det synes jeg er viktig å få fram.

Vil bli i Kristiansand

Pål Rake som opprinnelig er fra Egersund, studerte rytmisk musikk ved UiA i flere år, før han flyttet til Oslo i forbindelse med produksjonen av debutalbumet. Studietiden i Kristiansand var avgjørende for ham. Nå vil han slå seg til ro i byen. Her har han både leilighet, kjæreste og en liten undervisningsjobb på UiA.

Pål Rake ledet Bryggebandet på under tirsdagskonsertene på Fiskebrygga i 2013 og 2014. Foto: Kristian Hole

— Jeg føler at jeg har en stemme på Sørlandet, og en plass som jeg trives med. Mitt kunstneriske virke har det best i Kristiansand. Jeg bodde en stund i Oslo, men der hørrekje eg te, sier han på egersunddialekt.

Da Rake holdt sin avgangskonsert på Kick, ble det smekkfullt. Fredag vender han tilbake sammen med gamle klassekamerater i bandet.

— Vi slår på stortromma. Audun Rensel som jeg ble kjent med i The Voice, har flyttet til Kristiansand. Vi skal for første gang siden programmet fremføre den låta vi sang sammen live. I tillegg skal vi spille gjennom hele plata og spille noen halvgamle slagere.