— Etter gymnastiden var jeg og en kompis arbeidsledig. Men vi sendte et humoristisk brev til Alex Scherpf og skrev at vi ville ha en helterolle, ellers endte vi opp på gata uten jobb. Etter to dager svarte han og rollene i «Erobringen av Sydpolen» var allerede i boks for meg og kompisen min. Uten Alex hadde jeg ikke vært skuespiller i dag. Han var min viktigste mentor og betydde utrolig mye for oss amatørskuespillere på 90-tallet, sier Rafaelsen.

Den tidligere teatersjefen Alex Scherpf gikk lørdag formiddag bort etter lengre tids sykeleie. Ildsjelen var kjent for å ha inspirert flere skuespillere tidlig i karrieren, også Henrik Rafaelsen. Møtet med Scherpf på tidlig 90-tallet, plantet en gnist i kristiansanderen, som har vart til dags dato.

— Han fikk meg til å ha troen på at jeg kunne bli skuespiller. Jeg har hatt jevnlig kontakt med Scherpf siden starten av 90-tallet, og siste gangen vi jobbet sammen var under oppsetningen av «Hamlet» i Fjæreheia i 2008, hvor også Janne Formoe spilte hovedrollen. Etter den tid har vi planlagt flere samarbeid, men etter hvert kom sykdommen, og vi skjønte begge at det kunne bli vanskelig dessverre, sier Rafaelsen.

I dag er Rafaelsen en profilert skuespiller, og er kjent for roller i filmene «Blind» og «Mer eller mindre mann». I 2010 spilte han i filmen «Sykt Lykkelig». For den rollen mottok han Amandaprisen for beste mannlige hovedrolle.

Hjalp unge skuespillere

Rafaelsen så på regissøren som en svært viktig drivkraft for amatørskuespillere på Sørlandet.

— På begynnelsen av 90-tallet ble jeg kjent med Alex, så betydde det utrolig mye i forhold til mitt senere yrkesvalg sier skuespilleren. Han betydde mye for hele Amatørteateret i Kristiansand. Han var helt avgjørende for at flere av oss ble skuespillere.

Men han husker han kanskje best som et varmt medmenneske.

— I tillegg til å gi oss veldig mye profesjonell veiledning, tok han alltid vare på oss som mennesker også. Han hadde en utrolig evne til å bry seg om oss, forteller Rafaelsen.

- En av de viktigste mentorene

Teaterinstruktør, skuespiller og filmskaper Kristian Landmark så også på Scherpf som en av de viktigste mentorene for teater og kulturlivet på Sørlandet.

Kristian Landmark (t.v) har tidligere samarbeidet med regissør Alex Scherpf. Foto: Lars Hoen

— Han var en mentor og et forbilde for mange. Som teatersjef var han unik, og han var en ordkunstner av dimensjoner. Måten han kunne formidle historier på var enestående, sier kristiansanderen.Filmskaperen har tidligere jobbet med Scherpf, og minnes han som sjenerøs.

— Han var et brennende hjerte, som bare ville det beste for alle. Det jeg husker han best som, er rett og slett et sjenerøst menneske, sier Landmark.