Filmen «Kabal i Hjerter» handler om Kåre Morten som har Downs syndrom, og hans kjæreste Maybritt. Mabritt kler seg i en bestemt farge for hver dag for å huske ukedagene. De to er par i hjerter og skal gifte seg, men Kåre Morten husker ikke alltid å ta på seg ringen, og det fører til konflikter. — Filmen er et sterkt møte med noen fargerike karakterer. Den åpner øynene og hjertene hos dem som ser den, heter det i juryens begrunnelse.

Sandberg har vunnet prisen to ganger tidligere. Men dette er den første gangen han selv har vært til stede under prisutdelingen.

— Jeg har nesten blitt litt overtroisk og trodd at jeg ikke kunne vinne når jeg selv var til stede, sier han til NTB:

Lett å likeHan forteller at han har villet lage denne filmen lenge, og har lett godt etter menneskene og historiene.

— Maybritt og Kåre Morten er noen funn, for de er så herlige mennesker at det var lett å få folk til å like dem, sier han.

Målet var at de skulle stå fram som de er, derfor har Sandberg bevisst styrt unna intervjuer med psykologer og sosionomer.

Den erfarne dokumentarfilmskaperen mener at filmen ikke inneholder så mange visuelle bilder som de tidligere filmene hans, men i stedet har konsentrert seg om å få fram situasjoner.

Beste studentproduksjonDet ble også delt ut pris for beste studentproduksjon. Den gikk til Aksel Storstein, Karine Fosser og Nina Birkeland fra Høgskolen i Lillehammer, som alle tre har hatt regi i filmen «Tilbake». I filmen møter vi en ung mann som kjemper seg tilbake til livet etter en alvorlig stupeulykke. Juryen trekker fram at filmskaperne har maktet å komme tett inn på hovedpersonen og skapt en sterk historie.

I juryen for beste dokumentar sitter blant andre filmskaper Karoline Frogner og konsulent i Norsk filmfond, Bodil Cold-Ravnkilde.

Ole Jakob Andersen, mannen som startet den første dokumentarfilmfestivalen for ti år siden, sitter i år i juryen for beste studentproduksjon. Med seg har han blant annet Hisram Zaman som vant en rekke priser i fjor for filmen «Bawke». (©NTB)