KRISTIANSAND: — Festivalen har en fantastisk blanding av litt sånne gærninger som oss og overleger og domproster, sier Jahn Teigen og ler.

Han synes det er flott at initiavtakerne bak festivalen, Svein Inge Olsen og Kai Erland, har greid å få til nettopp det.

— Jeg husker min første debatt i 2000. Da satt jeg ytterst til venstre ved siden av Kristin Halvorsen, en overlege og en prest.

Gæren klovn

Den debatten (Teigen har glemt temaet, red.anm.) var første gang artisten turte å uttrykke seg overfor folk.

— Folk kjenner meg som en gæren klovn, men jeg har noe å si også, sier han.

Fædrelandsvennen møter Jahn Teigen og poet Triztan Vindtorn på Fiskebrygga. De to karene er klare for nok en uke med Protestfestivalen i Kristiansand. Begge to har et nært forhold til festivalen og alt den innebærer. Å protestere mot avmakt og likegyldighet synes de er viktig.

— Enhver festival som inviterer til debatt og tankevirksomhet, er selvfølgelig viktig i en samfunnsstruktur som er glatt og overflatedyrkende, fastslår Triztan.

— Jeg liker ordet protest, men i motsetning til mange andre protesterer jeg for noe, ikke imot, supplerer Teigen.

Sidespor

Å intervjue de to er ingen enkel oppgave. Et spørsmål fører raskt tankene deres over på noe annet, og samtaleemnet forandrer seg lynraskt. Eva Cassidy, Idol, programledere, Ibsen, pengenes makt, navneskifte, Wergeland og svenske visesangere er bare noen av sidesporene.

— Hva irriterer dere aller mest i dagens samfunn?

— At vi helt uten protest har godtatt et knefall for markedskreftene. Samtidig snudde også samholdet langsomt, sier Triztan.

— At vi forlammer folk gjennom medias valg av salgsoverskrifter. Når jeg er ute på jobber ser jeg i øynene til folk at vi egentlig ikke har det så bra, sier Jahn.

Han tror alt fokuset på folk som gjør suksess, for eksempel fotballstjerner og artister, gjør at folk føler seg mislykkede.

— Alle barn har jo lyst til å bli som Solskjær, sier Teigen.

— Hva gjør dere selv for å kjempe mot likegyldigheten?

— Jeg skriver bøker. Det har jeg holdt på med i 33 år, sier Triztan.

— Jeg synes en del av sangtekstene mine er et bidrag. De har alle samme melding: Du er en sensasjon. Ta tak i ditt eget liv. Drømmen må fremkalles, sier Teigen.

Intelligent humor

Fredag skal han delta på humordebatten. Temaet er om humoren er blitt ondsinnet og infam.

— Jeg liker ikke humoren når vi ler oss i hjel av en som kan snakke som kongen. Det er ingen humor. Man må være mer intelligent enn som så, sier Jahn.

— Humoren må være underfundig, supplerer Triztan.

Til årets festival har han med seg et nyskrevet paraplydikt for Protestfestivalen. Det tar omtrent 15 minutter å lese opp. For som Triztan sier:

— Man reiser ikke 60 mil for å lese et dikt på fire linjer. Det skal jo tross alt omhandle hele verdensproblematikken.

heidi.ditlefsen@fvn.no