Etter hvert som suksessen er blitt større og kult-nimbusen har økt, er den ene romanen blitt til fem. Det er i tillegg kommet en tv-serie og et dataspill som sies å være banebrytende. Og hele sujettet er faktisk blitt et universitetsfag.

Nå er filmen her, med forfatteren Douglas Adams sterkt involvert på manussiden — han rakk det før han døde.

Og la det være sagt: Filmatiseringen er meget vellykket, selv om mye er utelatt. Det som fungerer som ord, fungerer ikke alltid som film.

Filmatisk bruker man her en rekke spesialeffekter, naturlig nok. Gamle, velprøvde virkemidler og susende nye effekter i vill blanding.

Men denne visuelle villskapen er hele veien i full balanse, det er bevissthet og retning bak det tilsynelatende uvørne visuelle. Og samlet sett er dette frapperende dyktig tenkt og utført!

Tematisk er dette originalt ytterliggående, for å si det mildt, og filmen har et av verdens sprøeste utgangspunkt: En dag omkring lunsjtid blir Jorden eliminert. Tidspunktet er svært dårlig for engelskmannen Arthur Dent. At huset hans - og Jorden med! - blåses vekk, er likevel bare begynnelsen. Tilværelsen hans snus totalt på hodet: Han befinner seg brått i tilværelsens ytterste - og mest absurde -avkroker.

Som det heter i gamle sagn: Mye rart skulle han oppleve før han vendte hjem{hellip}

Det hele føles iblant som en romodyssé gjennomført på giftig sopp.

Det ligner ingenting annet, og dette «ingenting annet» er i sitt vesen både surrealistisk og respektløst. Surrealismen, det absurde, ligger både i struktur, i figurer, i replikker og i den mangetydige humoren.

Respektløs er filmen/romanen overfor science fictiongenren og tilværelsens vesentlige spørsmål, som for eksempel: Finnes det en dypere mening med Livet? Svaret er 42. Men hva er 42??

På denne særs originale underholdningskarusellen har regissør Garth Jennings, foruten sine regigrep og effekter, med seg et knippe meget dyktige skuespillere som makter å holde tunga rett i munnen og gi det galaktiske absurde et nærmest hverdagslig preg.

En advarsel til slutt: Setter du pris på dette, må du regne med å bli avhengig.

KNUT HOLT

Haikerens guide til galaksen

USA/Storbritannia 2005

Regi: Garth Jennings

Manus: Douglas Adams og Karey Kirkpatrick etter Douglas Adams roman ved samme navn

Skuespillere: Martin Freeman, Sam Rockwell, John Malkovich, Mos Def, Zooey Deschanel, Bill Nighy, Warwich David, Anna Chancellor