KRISTIANSAND: — Videoen ser ut som et forsinket hastverksarbeid, sier Pål Hetland, manager til Darkside of the Force.

Fredag hadde videoen til «Ciudate tu» premiere på Kick.

Etter premieren har Darkside of the Force bestemt seg for at videoen er for dårlig. Dermed går en innspilling til en nominell verdi av 100.000 kroner i vasken.

Det var 19. mai hip hop-gruppa fra Kristiansand vant videoinnspillingen i den første Klapp-konkurransen noensinne på Samsen. Arrangør var Samsen, med Jørgen Skauge og Trond Arntzen som pådrivere. Den utlyste premievideoen skulle egentlig hatt premiere på Quartfestivalen.

— Hadde videoen kommet på det tidspunktet vi ble forespeilet, ville det vært lettere for oss å inngå kompromiss med det kunstneriske nivået den ligger på, sier Hetland.

Han sikter til at det snart er ett år siden bandets plate kom ut, og at en video som kommer først nå har liten kommersiell verdi for gruppa.

- uforståelig og absurd. Regissør Steffan Strandberg fikk ingen penger for å lage videoen. Før han i går dro til India, skrev han et notat om saken:

«Det er uforståelig og absurd at bandet nå plutselig har bestemt seg for å boikotte musikkvideoen. De sier at den ikke «passer inn i deres kunstneriske utrykk». Litt sent å si dette når videoen er ferdig og bandet har vært med i alle nøkkelledd i produksjonen.» og videre: «For alle i staben som frivillig jobbet langt utover det de fikk betalt for, tror jeg dette oppleves som utakknemlig, arrogant og selvhøytidelig.», skriver Strandberg.

— Dette må være den kjipeste premien vi har fått noen gang. Vi prøvde å se på videoen med veldig vennlige øyne, men filmlagerne må ha respekt for at vi har vår egen merkevare å tenke på, sier Hetland på sin side.

Han påpeker dessuten at videoen ikke er spilt inn på 18 mm film slik det først ble forespeilet, og at den heller ikke fikk de 3D-effektene den skulle hatt.

Allerede i slutten av juni startet bråket rund Klapp, da innspillingsstarten drøyde og drøyde mens pengepotten var redusert til 75.000. Resten skulle hentes inn på dugnad.

— Vi anslår at 12 personer har jobbet to uker hver. Det blir til sammen 1000 timer. For dette har det blitt utbetalt et honorar på 43.000, sier initiativtaker Jørgen Skauge. De resterende 32.000 kronene gikk til materialer, transport, kamera, lys, lyd, etterarbeid, fargebearbeiding med mer. I tillegg stilte Samsen og Agder Teater lokaler gratis til disposisjon.

— Jeg tror Darkside of the Force må ta en realitycheck på hva en slik video koster. De har kanskje sett for mye på videoer som er laget i Hollywood, for det de vil ha kan vi ikke lage på dette budsjettet, sier Per Sveinung Larsen i produksjonsselskapet Heute.

— Dette er trist, dumt og kjipt, sier Jørgen Skauge.

Prøver igjen. Han er ikke enig i at det var overilt å starte konkurransen før pengene var på plass.

— Hvis ikke ville det aldri blitt noe av. Og vi har aldri sagt at det skulle brukes 100.000 kroner, men at verdien skulle være 100.000. Vi har lært masse. En av tingene er at det tar lang tid når attraktive mennesker fra flere fagfelt skal jobbe dugnad, sier Skauge.

Han sikter på å arrangere ny og bedre Klapp til våren, men denne gang med tre premievideoer. En hovedpremie verdt 150.000 til et stort band, og to videoer verdt 75.000 til to mindre band.

Søknad til Cultiva er sendt.