Den ruvende sørafrikanske forfatteren og anti-apartheidforkjemperen, André Brink, er på banen igjen med en høyst uvanlig bok.

I en alder av sytti år gir han seg i kast med, og stiller til skue for all verden, sitt mest intime erotiske liv gjennom en mannsalder. Han gjør det i lett kamuflert utgave gjennom sitt alter ego, den aldrende forfatteren Chris Minnaar, og hans høyst levende minner om kvinnene i sitt liv.

Her er nok å ta av, nok å minnes, både i kvantitet og kvalitet. Som en moderne Casanova skildrer Brink — unnskyld, Minnaar - sine fortløpende erotiske erobringer helt fra guttungestadiet til alderdom. Det hele ispedd historiske glimt fra den politiske situasjonen i Sørafrika før og etter nasjonalistpartiets fatale seier på 1950-tallet. Samt innskutte, høyst aktuelle observasjoner av den amerikanske invasjonen i Irak.

Før jeg glemmer, som er den selvfølgelige tittelen på erindringsboken, er bygget opp omkring den gamle forfatteren Chris Minnaars ambivalente forhold til den nylig avdøde kvinnelige skulptøren Rachel og hennes mann, krigsfotografen Robert. Et forhold som blir stadig mer problematisk på grunn av Chris' sterkere og sterkere følelser for Rachel.

Vevd inn i denne fortellingen kommer så minnene om alle de andre kvinnene som har betydd noe for Chris. De er som sagt mange, de er uvanlig vakre og de er uvanlig frigjorte. De seksuelle og erotiske skildringene i denne erindringsboken er så sterke at de grenser til pornografien.

Forskjellen er André Brinks språklige mesterskap og menneskekunnskap som klarer å fange inn helheten i forholdet mellom mann og kvinne, kropp og sjel.

Til tross for fortellerkunst, språklig briljans og et stort menneskelig, politisk og historisk arsenal, er der et stort MEN ved hele Brinks litterære prosjekt. Personlig ble jeg etter hvert mer og mer uvel ved lesningen. For meg overskrider Brink privatlivets grense.

Dette naturligvis fordi fiksjonen, «romanen» skriker etter å oppfattes som en biografi, en autentisk fortelling om André Brinks eget liv. I dette perspektiv blir intimiteten for stor.

Jeg er simpelt hen ikke interessert i å titte inn i hans soverom, i å høre om alle hans erobringer og orgasmer, som etter hvert får karakter av det reneste mannsjåvinistiske skryt.

Brink får ha meg unnskyldt hvis jeg tar feil. For dersom disse briljante, erotiske skildringene og kvinneportrettene er diktet liv, er han fortsatt en av de store i verdenslitteraturen.

Kåre Stoveland

BOK

Før jeg glemmer

Forfatter: André Brink

Roman

Forlag: Aschehoug