Dette er den tredje romanen oversatt til norsk skrevet av det svenske psevdonymet Arne Dahl. (I vår ble det «avslørt» at mannen bak psevdonymet er den svenske forfatteren, kritikeren og redaktøren Jan Arnald.)

Undertegnede våger påstanden at romanene hans om A-gruppen, politiets spesialenhet for internasjonal voldskriminalitet, er 2000-årenes svar på Sjøwall og Wahløøs politiromaner fra seksti— og syttitallet.

For Arne Dahl vet mye om politiets arbeid: Det møysommelige puslespillarbeidet. Metodene. Teknikken. De små ressursene. Splid innad og spill utad.

Samtidig er dette en bok som formmessig og strukturelt fungerer smidig og effektivt som ren kriminalroman.

Utgangspunktet er et maltraktert lik som oppdages på Skansen zoologiske hage. Så blir en pike skutt. Og hvor ble det av de åtte kvinnene som forsvant fra et asylmottak?

Det hele tetner seg til da en mobiltelefon begynner å ringe i en avkuttet hånd i skinnegangen på T-banen.

Det makabre og oppsiktvekkende er ikke her skapt for deres egen skyld, det sees i sammenhenger. Motiver og historier, personlige som samfunnsmessige, stikker dypt og henger sammen. Og personer og miljø er svært troverdige.

Førsteklasses, dette, både som kriminalunderholdning og som samfunnsbeskrivelse/kommentar. Flere enn denne anmelder synes tydeligvis også dét, romanen ble tildelt den gjeve Palle Rosenkrantz-prisen i Danmark i 2003. Knut Holt

BOK

Europa Blues

Forfatter: Arne Dahl

Kriminalroman

Forlag: Damm