KRISTIANSAND: Mange ser sitt snitt til å tjene gode og raske penger på festivalen, og ifølge konkurransetilsynet er det heller ingen regler som hindrer de private utleierne i å kreve blodpriser fra leietakere.

Bakken leier ut en 78 kvadratmeter stor leilighet på Grim i hele sommer. Under Quartfestivalen mer enn dobler han prisen fra 4500 til 10 — 12 000 kroner uka.

— Jeg skal ha minimum 10 000 kroner for leiligheten under Quart. Er det fullt ellers i byen, prøver jeg å få 12 000. Det er klart festivalen gir en ypperlig mulighet til å få litt ekstra i kassa, sier han, og viser fram den nyoppussede leiligheten på Grim. Til høsten er det studenter som skal flytte inn, men i sommer er det gode penger å tjene på tilreisende Quart-deltakere.

Foreløpig har ikke Bakken funnet sommergjester til Quart-uka, men regner med å finne noen som egner seg de nærmeste dagene.

20 000 tilreisende ventet

Daglig leder i Stiftelsen Quartfestivalen, Per Bård Torvik melder om at årets billettsalg nå har passert 40 000 solgte billetter. Men det viser seg at det også er andre enn Quart-deltakerne som gjør sitt innpass i Kristiansand første uka i juli.

— Det er utrolig mange som kommer for å oppholde seg i byen under festivalen og være en del av folkelivet. De går ikke nødvendigvis på konsert. En kamerat av meg leide faktisk ut huset sitt til seks jenter i fjor, og ingen av dem hadde billetter til festivalen. Så utleierne tjener nok godt på at festivalen generelt skaper mye aktivitet og trekker folk til byen, sier Torvik, som forventer 20 000 tilreisende totalt til i forbindelse med festivalen.

Torvik kjenner selv flere som skor seg på å ta god pris for utleie av leiligheten under Quart- uka. Med en gjennomsnittlig ukespris på 9000 - 12 000 kroner, er det mange huseiere som sikrer sin egen sommerferie på den måten. En god del av dem bor selv i husene de leier ut, men ofte er det leiligheter som til vanlig huser studenter som blir leid ut under festivalen.

Ingen grense for pris

Nils William Bakken tror den høye prisen på leie under Quartfestivalen er markedsstyrt, og mener selv hans eget tilbud ikke er galt.

— Jeg har hørt at noen faktisk synes det er billig! Her er det plass til mellom fire og fem personer, og da blir det ikke så mye på hver. Selv var jeg på Quart og leide et hus her nede for to år siden. Det betalte vi 20 000 for! Det lå riktignok ved sjøen, men alt i alt synes jeg ikke min pris er urimelig, sier han.

Det skal uansett enorme summer til før noe blir urimelig, og kan ende i retten. Seniorrådgiver i konkurransetilsynet, Johan Aasen, råder folk som synes prisene er urimelige til å ligge i telt.

— Man kommer nok ikke særlig langt med å støtte seg på konkurransereglene når det gjelder privat utleie på ukesbasis. Her står utleierne ganske fritt til å operere med de prisene markedet legger føringer for, sier han.

Aasen påpeker at man selv velger å reise på festival, og får ta prisene som de er.

— Har man ikke råd, går det veldig fint an å ligge i telt, sier han.

Få rom ledige

En ringerunde til de rimeligste hotellalternativene i byen, bekrefter at det er få ledige rom å oppdrive under Quartfestivalen. Ingen av hotellene har mulighet til å leie rom ut på dagsbasis lenger, med mindre det kommer uventede avbestillinger. Men både Centrum Motell, Kristiansand Ferieleiligheter og Kristiansand Sommerleiligheter melder om to - fire ledige dobbeltrom. Rommene ligger på 3000 - 5000 kroner for en ukes leie.

ann.magritt.arnli@fedrelandsvennen.no