Min misunnelige

frisør

Norge 2004

Regi: Annette Sjursen

Manus: Annette Sjursen

og Lars Saabye Christensen

Skuespillere: Gard Eidsvold, Bjørn Sundquist, Hildegunn Riise

Den skildrer to menn fra hver sin generasjon. De er begge enslige, forknytte og kontaktsøkende. De er opphengte i rutiner og søker begge trygghet i det vante.

Den eldste, Frank, (Bjørn Sundquist) er tredjegenerasjons frisør. Den yngste, Bent (Gard Eidsvold) er portør og kunde hos den andre. En kvinne, Susie, med fatal hukommelsessvikt, kiler seg inn i deres tilstoppede tilværelse.

Komedien begynner å bevege seg når Bent forelsker seg i Susi og våger å bryte en rutine.

«Min misunnelige frisør» er en dypt pussig film. En trekanthistorie som sakte begynner å røre på seg, med delvis absurde linjer og krydder.

Alle hovedpersonenes bevegelser er svært menneskelige, de blottlegger sine følelser og savn, og de prøver å bryte grenser.

Hverdagslige grenser, ja visst, men for dem er det store og avgjørende grenser. Bent våger å bryte kundeforholdet til frisøren og klippe og farge håret hos «Adam & Eva». Frisøren på sine side våger å melde seg på NM i frisering.

Men det er som om du ofte ser de menneskelige bevegelsene i et tivolispeil, der de fortynnes, fortykkes og får gale proporsjoner.

Og resultatet blir meget pussig, komisk, rørende, iblant grotesk, men hele tiden med varme i bunn.

Regien er enkel, med mye bruk av nærbilder, selve formen er ofte kloss opptil kammerspillet. I begynnelse er filmen så stille at den iblant føles nær ved å stoppe opp. Men så stiger den og vider seg ut.

Skuespillerne er som tre forskjellige instrumenter, de spiller opp mot hverandre og har iblant de heftige solospill.

Det er ingen stor og bred film, men den har betydelige mengder sjarm, varme og medfølelse.

Vi ser frem til neste runde med Annette Sjursen!