Etter lørdagens oppmøte på Pir 6 å dømme, var et litteraturarrangement et kjært velkomment innslag. Det var trangt mellom bordene inne i lokalet.

Inviterte for anledningen var "AFV Press", "A.K.R.O.N.Y.M"., "Splittet Kjerne" og "Litteraturtidsskriftet KAMILLA", som alle er eksempler på små litteraturinitiativ som har blitt etablert i Oslo de siste årene. Gjennom fire opplesningsbolker ble det lest utdrag fra publikasjonene, og forfatterne var selv invitert til å lese opp.

GJORDE DET SELV: F.v: Mikkel Øyen fra "Splittet Kjerne" og Kenneth Pettersen fra "AFV Press" har begge startet opp publikasjoner og forlag som baserer seg på å vise fram nye, unge forfatterstemmer. Foto: Ann Magritt Arnli

Gjør det selv

— Jeg mener at hvis Kristiansand skal ha et litteraturhus, så må det skje mye mer på litteraturfronten i byen. Jeg har invitert disse gjestene fordi de representerer en "gjør det sjæl"-holdning som jeg synes vi mangler en god del av her nede. Alle har startet egne publikasjoner eller små forlag på eget initiativ, hvor nye unge stemmer i litteraturen får vist seg fram, sier Atle Håland.

Han sier han fikk ideen til "Papir 6" da han virkelig begynte å kjenne på trangen til å arrangere noe innenfor litteratursjangeren. Håland har tidligere vært en av drivkreftene bak utstillingene "Diverse Diverse". Etter å ha tatt forfatterstudier i Telemark, driver han nå i hovedsak med litteratur.

LESTE POESI: Atle Håland var selv en av oppleserne under lørdagens arrangement, og bidro med selvskreven poesi fra siste utgave av "Splittet Kjerne". Foto: Ann Magritt Arnli

Ikke vanskelig

Lørdagens arrangement bød på opplesninger fra blant annet flere lokale unge forfatterspirer, som har bidratt sterkt i siste utgaven av publikasjonen "Splittet Kjerne". "Splittet Kjerne" ble startet av Mikkel Øyen fra Oslo i 2009. Det var lysten til å vise fram forfatterstemmer som han selv mente flere burde vite om, som drev han.

— Jeg var arbeidsledig og hadde ingen penger da jeg startet "Splittet Kjerne". Men jeg dannet meg et nettverk med unge forfattere, noen helt uetablerte og noen litt mer etablerte. Og det var ikke vanskelig å få det til, noe jeg synes er viktig å få fram. Det er ikke så vanskelig å gjøre noe selv, sier Øyen.

Gir ut Twitter-meldinger

Han mener publikasjonen er med på å oppdage nye stemmer, men sier det ikke handler om et opprør mot de store forlagene.

— Nei, man trenger ikke være i opprør. Men jeg mener det norske litteraturmiljøet generelt er for lite, og at vi har godt av nytt initiativ.

SMÅ PUBLIKASJONER: "AFV Press", "A.K.R.O.N.Y.M"., "Splittet Kjerne" og "Litteraturtidsskriftet KAMILLA" er eksempler på små litteraturinitiativ som har blitt etablert i Oslo de siste årene. Lørdag gjestet de Kristiansand. Foto: Ann Magritt Arnli

"AFV Press" er et lite, nyoppstartet forlag fra Oslo, som baserer sin virksomhet på utgivelser som skal være aktuelle for vår kulturelle og teknologiske samtid. De gir blant annet ut bøker basert på Twitter-meldinger, og på lørdag hadde de opplesninger fra forfattere via Skype.

"AFV Press" har i løpet av sin toårige virksomhet allerede gitt ut 20 små utgivelser i hefteform, og har som mål å vise frem skandinaviske og engelskspråklige uetablerte forfattere. Det er Kenneth Pettersen som er redaktør i forlaget, som per i dag drives av tre personer.

— Vi ønsker å vise at det finnes mange forskjellige former å gjøre litteratur på, og er opptatt av å være samtidsaktuelle. Ofte er de store forlagene ganske formelbaserte, sier Pettersen.