Nora Hamze Amin (4) er fornøyd med å motta gaven fra Marte Undheim. Foto: Reidar Kollstad
Grete Haugen fra Sørlandets Kunstmuseum spør barna hva de fikk i presang. Foto: Reidar Kollstad

Adventstutstillingen "Tro, håp og kjærlighet" høstet god respons rundt juletider i fjor. Kunstprosjektet gikk ut på at hvert ord i tittelen hadde et eget konseptrom. Rommet "håp" inneholdt gaver fra 600 barn fra lokale barnehager og skoler, som på nyåret skulle bli gitt til barneavdelinger på asylmottakene i Kristansand, Mandal, Lillesand og Birkeland. I hver presang er det leker som barna har ønsket å gi til noen som trenger dem. Kunstner Anna Berthelsen sto i spissen for prosjektet, i samarbeid med Sørlandets Kunstmuseum.

— Dette har vært mitt viktigste barneprosjekt til nå. Når vi lagde utstillingen i julen tenkte vi alltid større enn selve prosjektet. Vi ville at det skulle skape glede for barn på nyåret som kanskje ikke har det så lett i livet, sier Berthelsen.

Kunstneren sier også at juletiden inspirerte til giverglede, og at den påvirket prosjektet.

— Rundt juletider får vi så mye goder selv, så det var naturlig at vi måtte tenke på andre også som ikke har det. Derfor føler jeg at prosjektet var mer enn bare en utstilling for oss.

Kreativt og godhjertet

Mottaksleder på Mandal statlige mottak for asylsøkere, Nina Weber, mener prosjektet er kreativt og godhjertet.

— Våre barn på mottaket synes det er både stas og spennende å få gaver. Vi synes det er et kreativt og flott tiltak, og en gjennomført snill idé.

De nølte ikke et sekund med å takke ja når Sørlandets Kunstmuseum ringte om tilbudet før jul.

— De kontaktet oss og sa at de ville donere gavene fra kunstutstillingen til barneavdelingen på mottaket. Det var ingen tvil om at vi likte tanken med en gang. Det er en hyggelig start på nyåret, sier Weber.

En ny start

Museumspedagog, Marte Undheim, sier til Fædrelandsvennen at de ser på gavene fra kunstutstillingen som et symbol på bedre tider.

— Gavene er ment som et symbol på håp, en ny start for asylbarna på et nytt sted. Vi hadde kvalitetskontroll på alle presangene, for vi ville at de skulle få fine gaver.

Språkassistent på asylmottaket, Ibrahim Moradpoor, mener at barna satte stor pris på gavedrysset.

— Jeg så på barna at de ble glade. Alle unger blir jo fornøyde når de får en uventet gave i fanget. Jeg synes hele prosjektet er fantastisk, sier Moradpoor.

Fire aldersgrupper

Undheim synes det er viktig å tilpasse presangene så ungene i de forskjellige aldrene blir fornøyde.

— Vi har delt inn pakkene som passer for gutter og jenter. I tillegg har vi delt inn i fire aldersgrupper hvor gavene passer inn. På denne måten kan vi prøve å gjøre alle barna fornøyde.

Barnefaglig ansvarlig på mottaket, Jens Erik Holmquist, sier at ungene setter stor pris på slik oppmerksomhet.

— Nå har vi rundt 65 unger på barneavdelingen her på mottaket. De fleste er yngre enn 9 år. Jeg vet at de setter stor pris på denne typen oppmerksomhet. Det kunne jeg se på ansiktene deres i dag.