Mellom metervis med frossent kjøtt står en tredemølle, en vindmaskin, en mørkhudet mann iført eplenikkers, anorakk og gamle treski og et filmteam. Moklish Ali Hassan steger opp på mølla og vindmaskinen settes på mens han stamper stivfrossen i vei.

Moklish Ali Hassan fra Sudan er en av skuespillerne i den kommende kortfilmen «Vinn eller forsvinn». Lørdag trosset han både vind og 22 minusgrader under opptak i Lillesand.

KJEMPER OM NORSK PASS: Selv om det er lenge siden Korosh Manocheri fra Iran og Moklish Al Hassan fra Sudan var asylsøkere selv, var de aldri i tvil om å bli med da kameraten Ole Bernt Tellefsen ønsket dem til sin kortfilm om integrering og reality tv. Foto: Thomas Hegna

Sånn foregår det når Ole Bernt Tellefsen og Kristian Landmark jobber med sitt siste prosjekt. Filmen er en mørk satire om integreringspolitikk og reality-tv.

Reality og integrering

Handlingen i filmen spiller rundt rollekarakteren Bjarne Sparre, som er konseptutvikler i tv-bransjen. Han har fått en fiks idé om å privatisere innvandringspolitikken, og lager en pilot til realityprogrammet «Vinn eller forsvinn». Her skal asylsøkere, i ekte Robinson-stil gjennom flere forskjellige utfordringer i kampen om å vinne seg et norsk pass. Den siste og avgjørende runden, etter at deltakerne blant annet har konkurrert i «norske ord og uttrykk», «hallingdans» og «norsk mat», gjennom testen «Amundsen». Polfarer-testen går ut på å gå på treski på en tredemølle i 22 minusgrader inne på et fryselager, og vinneren kan smykke seg med et nyervervet norsk pass.

Landmark lager kortfilmen sammen med Ole Bernt Tellefsen, som også fungerer som både produsent og regissør. Sistnevnte karakteriserer «Vinn eller forsvinn» som en «ravnsvart satire», som fohåpentligvis vil skape diskusjoner rundt temaene integrering og uetisk reality-tv. Hvor langt kan det gå? Hvor sprøtt kan det bli?

På rollelista står ingen norske navn, selv om det er lenge siden noen av dem var asylsøkere.

— Alle skuespillerne er gamle kjente, og jeg er utrolig glad for at de vil stille opp på fritida si, sier Tellefsen.

KNALL OG FALL: Når Moklish får beskjed om å falle, gjør han det overbevisende. Å gå på vonde treski på en tredemølle er ikke lett. Foto: Thomas Hegna
FERDIG TIL VÅREN: "Vinn eller forsvinn" er tenkt ferdig i april eller mai. Her er Ole Bernt Tellefsen og Kristian Landmark i gang med innspilling i fryselageret sammen med klipp og lyd-medarbeider Ola Røyseland (foran). Foto: Thomas Hegna

Tredemølla frøs i hjel

Kortfilmen er planlagt ferdig i vår, og er støttet av Sørnorsk filmsenter. Målet er å få vist filmen fram på forskjellige kortfilmfora. De lover allerede en film ingen har sett maken til tidligere.

— Vi håper også at folk vil se denne filmen på den rette måten, og at vi får fram det vi vil ha fram. Jeg mener det er fare for at vi er på vei mot et mindre tolerant samfunn, med mer splittelse, sier Landmark.

Etter en isende kald ettermiddag på fryselageret i Lillesand, er teamet rundt «Vinn eller forsvinn» kommet godt i gang med opptakene. Både tredemølla, en Ipad og mange par med hender fikk store problemer med kulda etter hvert, men ikke nok til at opptakene ble avbrutt med mer enn korte pauser.

— Ingenting i livet er enkelt, sier Moklish etter å ha fått varmen ute på venterommet. Han angrer ikke på at han sa ja til å bli med da kameraten Ole Bernt Tellefsen spurte om bistand.