Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) tror historielaget vinner striden til slutt. Foto: Torgeir Eikeland

— Kommunen kaster oss ut. Hvis de i tillegg vil kaste ut museet blir jeg forskrekka. Det er bystyrevedtak på at museet skal bestå, og i dag fyller museet åtte rom i lokalene. Nå vil de at vi skal rydde fem av disse åtte rommene, sier museumsansvarlig Tor Einar Tobiassen i Flekkerøy Historielag. Striden om de kommunale lokalene på Høyfjellet på Flekkerøy er inne i en ny fase.

På den ene siden står historielaget og Høyfjellets Venner. På den andre finner vi Flekkerøy Vel, Høyfjellets Aktivitetslag, Flekkerøy Padleklubb og Flekkerøy Kunst og Kulturlag. De sistnevnte har nå med kommunens velsignelse dannet et nytt driftsstyre for Høyfjellet.

I disse lokalene har Flekkerøy Historielag siden 2008 pusset opp og drevet museum og kafé, og kontrakten med kommunen lyder på 15 års bruk mot at historielaget tar alt av oppussing og vedlikehold. Men nå vil kommunen slippe andre drivere til.

Ny driftsmodell

1. februar skal de nye brukerne få overrakt nøklene til lokalene, men forutsetningene for overtagelsen er partene rykende uenige om. Historielagets museumsutstilling fyller mesteparten av kjelleren og halve første etasje, men de nye brukerne vil henvise hele museumsdriften til kjelleren. Klimaet mellom partene kan i beste fall beskrives som kjølig, og bakgrunnen er i (svært) grove trekk denne:

Kommunalutvalget vedtok i november en ny driftsmodell hvor historielaget skulle dele styrevervene med andre aktører. Tross tilbud om samarbeid, nekter historielaget å bli med i det nye styret. Bakgrunnen er det de karakteriserer som dårlige erfaringer med enkeltpersoner.

Ordførerens forslag

— Vi har sendt et brev til historielaget med forslag til hvordan vi skal komme alle parter i møte på en best mulig måte. Arealfordelingen vi foreslår er i tråd med ordførerens skisse til løsning slik den har ligget til grunn for behandlingen både i kommunalutvalget og i bystyret, sier Geir Prosgaard i Flekkerøy Vel. Han viser til et løsningsforslag ordfører Arvid Grundekjøn laget våren 2012. Prosgaard får støtte av Øyvind Falch Hansen i Kristiansand Eiendom:

— Vi har gjennom det nye driftsstyret tilbudt oss å pusse opp ledige rom i kjelleren slik at de skal kunne brukes til de historiske samlingene, sier Falch Hansen.

Tror historielaget vinner

Vedtaket fra kommunalutvalget 29. november sier imidlertid ikke noe eksplisitt om arealfordelingen, utover at historielaget "sikres gratis leie av lokale til museum ut gjeldende kontraktsperiode.»

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) tror historielaget vinner striden til slutt. Foto: Torgeir Eikeland

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) var mannen bak formuleringen:— Administrasjonen er overlatt å bruke et visst skjønn her. Hvis de ikke klarer å komme til en løsning må dette tilbake på politikernes bord, sier Kristiansen. Han tror historielaget vil vinne på sikt:

— Til syvende og sist tror jeg historielaget blir sittende med driften av Høyfjellet. Jeg tviler på at de nye leietagerne har ressurser til å drifte stedet på samme måte som dem, sier Kristiansen. Han står selv som medlem av Flekkerøy Historielag.

— Jeg regner meg ikke som inhabil bare fordi jeg betaler femti kroner i året i kontingent. Hadde jeg sittet i styret der hadde det vært en annen sak, sier varaordføreren.