Varaordfører Jørgen Kristiansen (Krf) minnet om at det var Arbeiderpartiet som i 2007 først foreslo å selge teateret. Foto: Reidar Kollstad
Dag Vige (V) signaliserer hva han mener om at kulturstyret ikke skal behandle saken. Foto: Reidar Kollstad
Teknisk direktør Ragnar Evensen fortalte at kommunen trolig får bare halvparten så mange penger for teateret hvis ikke kjøper kan rive det. Foto: Reidar Kollstad
Helene Knudsen (H) etterlyste fortgang i saken. Foto: Reidar Kollstad
Harald Sødal fremholdt at man tidligere har klart å flytte både Tordenskjoldsgate skole og Sjømannshjemmet. Foto: Reidar Kollstad
Formannskapet brukte drøye tjue minutter på å diskutere teatersaken. Foto: Reidar Kollstad

— Det er litt for primitiv kremmertenkning hvis en kulturby som Kristiansand skal la økonomien bestemme om vi skal bevare teateret, sa KrFs Harald Sødal under debatten i formannskapet onsdag formiddag.

Økonomidirektør Terje Fjellvang hadde da fortalt at Kristiansand kommune i år budsjetterer med 35 millioner kroner fra salget av teateret. Teknisk direktør Ragnar Evensen anslo på sin side at salgsverdien trolig halveres dersom man ikke åpner for å rive bygget. Det ble også opplyst at det koster kommunen 500.000 kroner i året å drifte bygget.

Med Sødal som utbryter, vedtok det blåblå flertallet å sende ut på høring en reguleringsplan som åpner for riving av gamle Kristiansand teater i Kongensgate 2, 2a og 2b.

Sterkere protester

Dette er andre gang kommunen sender til høring en reguleringsplan for kvartalet, etter at den forrige ble stoppet av innsigelse fra Vest-Agder fylkeskommune. Protestene mot riving har de siste par årene vokst seg stadig sterkere, og det er særlig Henrik Finnes 340 kvadratmeter store mursteinsrelieff på fasaden mange nå vil bevare.

— Vi i Ap foreslår at vi tar teaterbygningen ut av reguleringsplanen før den sendes på høring, slik at kulturstyret kan gi en vurdering av etterbruken av bygget. Det er rart at ikke kulturstyret har fått uttale seg om denne saken, sa Åse Paulsen.

«Null og niks«

— Hvis ikke kulturstyret får uttale seg om dette betyr det egentlig at kulturstyret er verdt null og niks, fulgte Venstres Dag Vige opp. De møtte kraftig motbør fra andre siden av bordet.

— Dette ser jeg som et forsøk på å trenere prosessen. Jeg er undrende til hvorfor Ap ikke vil høre folks mening om dette. Når vi får saken tilbake fra høring vil vi i tilfelle være i stand til å ta et nytt standpunkt, sa PPs Odd Salvesen.

— Å ta dette ut av reguleringsplanen vil gjøre at det ikke lar seg selge. Jeg vil se de kuttene vi skal gjøre i driften av kommunen for å spare disse pengene. Det er for sent å komme med en omkamp på dette nå, slo Frps Tor Utsogn fast. Det ble også fremholdt at inntektene fra salget av teateret hadde vært en forutsetning for byggingen av Kilden.

«180 graders dreining«

— Jeg husker godt at det var Ap som i 2007 foreslo å legge både dette og en rekke andre eiendommer ut for salg. Nå ser vi en 180 graders dreining på dette hos AP, slik vi også så det når det gjaldt Aladdin. Dette er en bygning som nå er annektert av kulturaktører slik at det ikke lenger er et salgsobjekt, sa varaordfører Jørgen Kristiansen.

— Vi kjente ikke til relieffets og arkitekturens verdi, og i likhet med andre må også vi politikere kunne ta nytte av læring. Alle er tjent med at dette blir bedre belyst, for hvis vi ikke er i stand til å møte opinionen på en adekvat måte gjør vi ikke jobben vår, sa Aps gruppeleder Terje Næss.

Aps forslag om å ta teateret ut av reguleringsplanen ble nedstemt av Høyre, Frp, KrF (minus Sødal) og Pensjonistpartiet med stemmetallet 8-6. Ap og Venstre stemte for. Forslaget om å legge bevaring av relieffveggen inn i reguleringsplanen ble nedstemt på samme måte.