KRISTIANSAND: — Her skal det lukte hvitløk i skogen en ukes tid, fastslår Frank Marvin entusiastisk.

I juli neste år, uka før eller etter Quart, planlegger han å arrangere Ravnedalens første festival på Café Generalen. Der vil musikk, mat, øl og hvitløk være hovedingrediensene.

— Folk vil få servert hvitløk i ølet. Hvem vet, kanskje det blir en ny mote, humrer festivalgründeren.

- Hvorfor hvitløk?

— Hvitløk er et livsviktig krydder. I sommer har det gått med 150 kilo med kinesisk hvitløk, opplyser Moe som kan se tilbake på en meget hektisk sommersesong.

En gammel drøm

Mister Ravnedalen har drømt om å arrangere festival helt siden han tok over Café Generalen i 2003. Men det har ikke blitt tid til å sette planene ut i live før nå.

— Festivalen skulle ha vært i år, men det har vært så mye å gjøre. Det har gått i ett fra tidlig morgen til seine natta siden mai, sier han.

Men neste sommer gjennomføres planene. Da vil det bli konserter både på dagtid og kveldstid og servering av hvitløksholdig mat. Den legendariske burgeren vil selvsagt også være med. Frank Marvin ser også for seg opplesning av poesi og utstillinger. Han sikter seg med andre ord inn på en bred profil.

— Rammen blir menneskene, maten og underholdningen. Nå skal jeg bruke vinteren og våren til å finne ut hvordan jeg skal legge det opp, sier Moe.

Besøksrekord I løpet av fire sesonger har han bygget opp Café Generalen til å bli en idyllisk møteplass for byens innbyggere. Besøket har økt jevnt hvert år siden 2003. I sommer har omsetningen økt med hele 40 prosent. 15.000 mennesker har strømmet til dalen for å få med seg helgekonserter, korsang på onsdager og de to store konsertene med Sissel Kyrkjebø og Vamp, Bjørn Eidsvåg og Helene Bøksle.

— Folk har blitt mer kjent med Ravnedalen. Det har gått opp for dem at de kan gå hit for å høre fin musikk, sier Frank Marvin.

Sommerens besøksrekord sto Vidar Busk og Kjetil Grande for. Mer enn 500 publikummere fylte kafeen og omkringliggende knauser en fredag i juli. Det er ny rekord. Erik Faber følger deretter på en god andreplass med godt over 300 besøkende. Helgens konserter med Nud og Thom Hell trakk rundt 150 hver fredag og lørdag. Det er ikke verst når man tar i betraktning at konsertene konkurrerte både med Punktfestivalen og konserten med Alejandro Fuentes og co på Odderøya.

Denne sesongen har også utendørskonsertene i Ravnedalen hatt et godt forhold til de som bestemmer over været. Kun en konsert har blitt avlyst. I 2004 måtte hele åtte konserter flyttes på grunn av vertikal vannføring. Utendørsscenen er sårbar for hissige værguder. Det har Frank Marvin tenkt å gjøre noe med.

— Jeg ønsker å dekke til hele uteserveringsområdet. Ordne et tak som man kan ta ut og inn. Jeg tror seilskute-seil vil passe bra, sier han.

To nye scener

I tillegg planlegger han en ny scene omtrent der peisen står nå. Denne scenen vil i beste fall være oppe og gå sommeren 2008. Seilskute-taket over uteserveringen håper han er ferdig til Hvitløkfestivalen i juli.

Innerst i dalen kommer det også en permanent scene. Denne skal etter planen være ferdig i mai neste år og blir på 11 ganger 15 meter. Her ser Frank Marvin for seg at det kan holdes mellom ti og tolv konserter i sommersesongen. Publikumskapasiteten blir på nærmere 6000 mennesker.

PS! Førstkommende helg arrangeres de siste to konsertene på Café Generalen i år. Fredag er det konsert med den rocka visepopgruppa Trold. Lørdag tolker Kristiansand Storband Frank Sinatra-låter. 8. september arrangeres den tredje utgaven av «Elverhøy».