— Det er en interessant og spennende historie, sier Ole Geir Feste.

— Det står lite om Josef i Bibelen, så mye er diktning. Men mye er også historisk verifisert. Vi har brukt Paul Leer-Salvesen som manuskonsulent, og han har gått god for det bibelhistoriske, legger skuespilleren til.

Humoristisk

Onsdag kveld er det premiere på oppsetningen, som fremføres i Aladdin Rød frem til og med onsdag i neste uke. Alex Scherpf har regien på stykket, som tar for seg Josefs historie fra før han møtte Maria og til etter Jesu ble korsfestet. Stykket er opprinnelig skrevet av John Dowie, og oversatt til norsk av Gard Øyen.

— Øyen har strøket en del fra orginalmanuset, så vi har lagt til noe. Blant annet har vi mer utførlige bibelsitater, i tillegg til et par historiske ting. Også er det ganske mye humor i stykket, sier Feste.

— Dowie har bakgrunn som standup-komiker, og har jobbet med Monty Python. I England har de lov å tulle med alt, og alt er lov. Vi har valgt å gi historien litt mer kjøtt på beinet, i forhold til Bibelen, sier Scherpf.

Om farsrollen

DUO: Ole Geir Feste og Alex Scherpf har samarbeidet før, og gjør det nå igjen i "Jesus, gutten min". ?Vi skrev til et forlag for å få tilsendt monologer. Jeg så på de, og denne fristet. Dermed ble det slik, sier Feste. Foto: Reidar Kollstad

Både Scherpf og Feste tror oppsetningen kan være interessant for både de bibelkyndige og de mer bibelfremmede.— De bibelkyndige har nok et annet forhold til historien. Forestillingen har undertittelen "en monolog om å være far", og det er ganske aktuelt. I dag er det jo til tider full forvirring rundt det å være far, og å ta ansvar for en gutt. På den måten skal Josef ha respekt. Han tok vare på Maria og gutten, og det kan være litt mangelvare både her og der i dag, sier Scherpf.

I stykket følger vi Josef gjennom Jesu barndom, der han tidlig blir satt fast i teologiske spørsmål fra sin oppvakte sønn. Historien om Jesus som blir igjen i tempelet som 12-åring er også med.

— Der sårer han Josef, når han svarer "Visste dere ikke at jeg må være i min Fars hus?". Der skjønte Josef at når han sa min fars hus, så mente han noen andre, sier Scherpf.

Nekter Jesus å dra

— Josef nekter også Jesus å dra ut for å arbeide når han blir 18 år. Han mener Jesus har arbeid i verkstedet hans, og forstår ikke hvilket arbeid Jesus snakker om. Han blir da borte i 15 år, og kommer tilbake ett år før korsfestelsen. Josef gjør seg sine refleksjoner om hvorfor sønnen hans ble korsfestet, men kan ikke se hvorfor det skjer, sier Feste som har pugget de 21 manussidene den siste tiden.

— Ole Geir har elefanthukommelse, så det er det minste problemet, repliserer Scherpf.

Feste og Scherpf startet riggingen i Aladdin på mandag, på det som tilfeldigvis var Josefs navnedag. Og ikke nok med det. Søndag er det Marias navnedag, mens det på mandag er Gabriel, som var navnet på engelen som fortalte Maria at hun skulle føde Jesusbarnet.