KRISTIANSAND: — Ansgarskolen er 100 år i år, og mange av byens kulturpersonligheter har uttalt at kapellet er en av byens best bevarte hemmelighet. Nå ønsker vi å åpne opp, og har laget en konsertserie med seks artister, sier Thomas Johannessen Vårlid, markedsleder ved Ansgarskolen.

Annbjørg Lien og Bjørn Ole Rasch åpnet konsertserien 17. februar, etterfulgt av Gunstein Draugedalen 3. mars. Søndag er det setesdølen Kim André Rysstad som skal fylle kapellet med sin stemmeprakt.

— Jeg har aldri vært i kapellet, men jeg har hørt mange fine ting om det. Bjørn Ole Rasch skrøt veldig av det, så det blir spennende å synge der, sier Rysstad, som skal synge litt fra albumet "Vegen" og litt folkemusikk, samt noen smakebiter fra det nye albumet som kommer i september.

GLEDER SEG: Kim André Rysstad skal synge både nye og gamle låter under konserten i Ansgarkapellet søndag. Foto: Kristin Ellefsen

Tar med Bjønnes— Trym Bjønnes blir med på gitar og flere andre instrumenter. Det er et lite rom der vi kan gjøre ting veldig akustisk. Det blir strippet ned, men jeg tror det blir en varm og fin konsert, sier setesdølen.

Kapellet ble åpnet i 2008, og er utført av kunstneren Kjell Nupen. Det har en kubisk form på 9x9x9 meter, og har glassøyler i hvert hjørne. I tillegg er taket brutt av en triangulær glasskonstruksjon som bringer lys ned i kapellet. Nupens glassmaleriene lager et fargespill på de høye betongveggene når lyset skinner gjennom.

- Veldig nært konsertmessig

Ved arrangementer har kapellet en publikumskapasitet på omtrent 80 plasser.

— Det er et veldig vakkert lokale, kunstsatt av Nupen. Det er såpass lite at det blir veldig nært konsertmessig. Kommunikasjonen blir veldig "på fanget", og man står på en felles plattform som artist og publikummer. Det er et hardt rom, med mye betong og glass, men vi spilte der helt akustisk og det fungerte kjempebra, sier Annbjørg Lien, som gleder seg over at den spesielle scenen nå blir tatt mer i bruk.

— Den er et smykke i byen, og det er viktig at den blir tatt i bruk, det være seg for musikk eller poesi. Den er med på å gi en ekstra dimensjon til innholdet, og det er inspirerende å jobbe i et slikt rom. Dessuten er det bra å trene publikum opp til at ikke alt skjer i sentrum. De må ta ansvar og søke opp de litt mindre stedene, der de kan få de litt spesielle øyeblikkene, oppfordrer hun.

Dagsland kommer også

KUBE: Kjell Nupen har gitt kapellet en kubisk form på 9x9x9 meter, tilsvarende det aller helligste i tempelet i Det Gamle Testamentet. Foto: Kjetil Samuelsen

Senere i april skal de to rapperne Jonesy og Twisted Artistics ha en konsert sammen, før Sigvart Dagsland kommer til kapellet i slutten av måneden. I mai avslutter den lokale soulartisten Rebekka B. Mæland konsertserien. Ansgarskolen håper på flere konserter i tiden som kommer.— Hvis det blir en suksess, og folk ønsker det, satser vi på et par konserter i halvåret. Vi har allerede vært i kontakt med artister som Carola og Ole Paus, men ingenting er spikret ennå, forteller Vårlid, og legger til at en lokal sponsor gjør at konsertene går omtrent i null.

— Vi ønsker ikke å tjene penger på dette, men håper å gå i null. For vi ønsker å tilby dette til byens befolkning. Denne konsertserien blir som en test for oss, avslutter han.