KRISTIANSAND: — Vi lander dette prosjektet med stil, konstaterer Anne Hilde Hals, daglig leder av Orkester Norden.

I seks år har det nordiskbaltiske ungdomsorkesteret hatt hovedbase i Kristiansand. 66 musikere i alderen 17 til 25 år fra ti ulike land er samlet i Kilden for å lære og å utvikle seg i retning av profesjonelle orkestermusikere.

SISTE KONSERT: Rolf Gupta takker for seg som kunstnerisk leder for Orkester Norden etter denne sommeren. - Hver ungdom som har vært med i Orkester Norden i Kristiansand, har vært en ambassadør for Norge, Kristiansand og Kilden, sier dirigenten. Foto: Kjetil Samuelsen

— Det er mange enere her, men de kan ikke bli orkesterspillere hvis de ikke blir lagspillere. Det er først når de kan spille sammen med andre det blir fullendt. Man må ha symfoniorkestertrening for å bli symfoniorkestermusiker, sier Hals.

Aalborg tar over

Rolf Gupta leder orkesteret for sjette året på rad. Den tidligere KSO-dirigenten var mannen som fikk Orkester Norden til Sørlandet, og konserten onsdag blir hans siste prosjekt knyttet opp til Kristiansand.

— Vi har bare hatt orkesteret i seks år, men det oppleves som godt å slippe stafettpinnen videre til Aalborg. Det står et nytt konserthus klart til å ta i mot orkesteret, og ikke minst er økonomien i orden, sier Gupta.

— Vi skulle ikke vært her i år. Prosjektet ble avsluttet fra Kristiansand i fjor, men Lions-klubber i de nordiske landene har sponset oss. Dermed har vi kunnet øke bemanningen fra 45 til 66 medlemmer, samt at vi skal på turné til Aalborg og Hamburg etter konserten i Kilden, sier Hals.

Lærerikt og sosialt

Anne Camilla Furre Thommesen (19) er et av de lokale talentene som har fått plass i orkesteret. Den unge bratsjisten er med for tredje gang, og håper å få plass også når prosjektet flytter til Danmark.

Saken fortsetter under bildet

LOKAL: Anne Camilla Furre Thommesen (19) er med i Orkester Norden for tredje gang, og skryter av jobben Rolf Gupta har gjort. - Rolf betyr mye. Han er dyktig, og får mye ut av oss. Han er en kul dirigent, og det er morsomt å jobbe med ham, sier bratsjisten. Foto: Kjetil Samuelsen

— Dette er gøy og lærerikt, og vi treffer mye folk. Det har vært hyggelig å være i Kristiansand og spille for byen min. Jeg har også tatt med andre i orkesteret ut i båt, og vist dem steder jeg er stolt av, sier Furre Thommesen.

— Det sosiale betyr mye. Hver kveld sitter vi oppe til langt på natt og prater. Orkesteret hadde ikke vært like bra om vi ikke hadde det bra sosialt, sier hun.

Skryt fra Kraggerud

Til onsdagens konsert er fiolinist Henning Kraggerud hentet inn. Superstjernen trives med å jobbe sammen med unge talenter.

— Ungdommer er ofte idealistiske. Selv om den første prøven er på lavere nivå enn ved et proft orkester, ender ofte den siste konserten på et høyere nivå, fordi ungdommene bare gir mer og mer, sier Kraggerud.

Saken fortsetter under bildet

LØS TONE: Solist Henning Kraggerud og dirigent Rolf Gupta har et spesielt samarbeid på konsertscenen. Under øvelsene tar gjerne Kraggerud initiativet og leder orkesteret, der vanlig kutyme er å hviske sine tanker til dirigenten. - Noen dirigenter går gjerne i ball med Kraggerud. Det handler om dirigenters og solisters ego. Dirigenter blir engstelige om solister utfordrer deres ego, sier Gupta. Foto: Kjetil Samuelsen

— Å få Kraggerud som solist på et halvt års varsel, er nesten teknisk umulig. Men han ønsket å jobbe med Rolf og orkesteret, så dette blir en flott konsert, sier Hals.

— Jeg har hatt timer med Kraggerud på Barrat Due i Oslo, og jeg lærer alltid noe nytt. Han plukker ut noe du ikke har tenkt på. Han kan ta ut én tone og jobbe med den i én time. Det er gøy at han er med oss her, sier Furre Thommesen.