KRISTIANSAND: Barne— og ungdomsteaterfestivalen Den Unge Scenen (DUS) arrangeres i Kilden denne helga. Sju lokale teatergrupper kjemper om en plass på den nasjonale festivalen på Det Norske Teatret i Oslo i sommer.

Den Unge Scenen har vært arrangert på landsbasis siden 2004, men det er første året Agder Teater er med på festivalen. Drøyt 100 unge teatertalent fra Kristiansand barne- og ungdomsteater (KBUT), Kristiansand kulturskole, Lillesand barne- og ungdomsteater (LBUT), Mimesis (gruppe fra 2. klasse drama ved Vågsbygd vgs.), Munin fra Rosegården, Arendal kulturskole og Kastellet kultursenter er med på den regionale festivalen.

foto
KREFT: Anne (Lise Lilletun) og Audun (Martin Hald) er de to finalistene i realityshowet "Vinn&Forsvinn". Bak i sofaen sitter tv-titterne, spilt av Bettina Mork Trondal og Ulrik Olsen (skjult). Foto: Kjetil Samuelsen

— Jeg synes dette er veldig gøy. Og bra at det endelig har kommet til Agder, sier Lise Lilletun (16) fra KBUT.- Vi er en hel gjeng som er interessert i sang og teater og som blir kjent her. Jeg har alltid likt å jobbe med teater, og det å få spille i Kilden er alltid stort, sier Anne Karine Lie (18) fra Mimesis.

Sju ulike tekster

De sju teatergruppene kunne velge mellom sju ulike tekster, skrevet av sju ulike dramatikere. KBUT har valgt Bjørn Sortlands tekst "Vinn&Forsvinn", der vi møter seks ungdommer i 18-19-årene som er med i et realityshow. Alle har en kreftdiagnose og mindre enn seks måneder igjen å leve. Premiepotten er på minimum 600.000 kroner. I tillegg har arrangørene puttet inn en deltaker som skal lyge på seg en kreftdiagnose, og som de øvrige ungdommene må prøve å avsløre. Stykket setter fokus på hvor langt vi er villige til å strekke strikken for å la oss underholde.

— Det er et alvorlig tema, men det er gøy å få fremstilt det slik som vi gjør. Kreft er selvfølgelig ille, og for mange blir aldri livet det samme. Vi viser også at unge kan få kreft, sier Lilletun, som spiller den sjarmerende Anne, en av tre jenter som er med i realityshowet.

— Det er et dystert stykke med mørk humor, men det passer vår teatergruppe greit. Det er et rart tema å lage forestilling over, men det tar realityshow på kornet, mener Martin Hald (16), som spiller Audun, en av de tre guttene i showet.

Tilflukt i hangar

foto
FANGE: Anne Karine Lie spiller Gutten, som bryter seg inn i hangaren utenfra. Da venter det straff fra Kvinnen (Kristina Vatland), hun som styrer hangaren. Adine Marie Skarpeid (t.v.) og Rebekah Helmersen (bak) spiller to vakter. Foto: Kjetil Samuelsen

Mimesis, som er andreårselevene ved dramalinjen på Vågsbygd vgs., valgte stykket "Hangaren" av Torild Solvang. Der møter vi et lite samfunn som har søkt tilflukt i en hangar etter at verden delvis har gått under. De lager et eget styringssett, med strenge regler. Men samfunnet fungerer dårlig.— Det kommer inn en utenfra, som viser at det er noe på utsiden av hangaren. At det er mulig å overleve der ute, sier Kristina Vatland (17), som spiller Kvinnen, hun som styrer hele samfunnet i hangaren.

— Temaet i stykket er diktatur, og vi blir kjent med hvordan de som bor der har det og hva de tenker, sier Unni Sanne (18), som spiller en av pleierne i hvite frakker som ser til innbyggerne.

Lokal forfatter

Forfattertalentet Agate Øksendal Kaupang fra Kristiansand er en av de sju dramatikerne som har skrevet tekstene til årets DUS. Hun vant fjorårets dramatikerkonkurranse, og premien var blant annet at teksten ble med på årets festival. Kristiansand kulturskole har valgt å fremføre Øksendal Kaupangs tekst "Mozart i Mogadishu". De har sin fremføring i multisalen i Kilden søndag.