KRISTIANSAND: — Det er et spennende og nytt musikalsk uttrykk. Jeg har med meg et orkester på elleve mann og et helt mannskor. Det er veldig gøy å få med noen nye instrumenter, forteller Morten Abel Knutsen til Fædrelandsvennen.

Siste konsert

Lørdagens konsert i Kilden blir den siste orkester-konserten, og hovedpersonen selv mener at publikum har noe å glede seg til, og ser ikke bort i fra at det kan bli den beste av storkonsertene.

— Vi har jo rukket å bli litt mer trygge på det vi gjør.

Morten Abel har valgt ut sanger fra hele solokarrieren som nå har fått en ny innpakning.

- Hva med fansen som vil høre de kjente hitsene?

— Jeg tror at både de som er opptatt av å høre kjente sanger og de som ønsker å bli utfordret litt blir fornøyde. Vi har gjort dette i Oslo, Bergen og Stavanger, og vi har fått en fantastisk respons.

Helaften på byen

Nå gleder han seg til å innta Kristiansand.

— Vi gleder oss, og jeg håper at folk liker det. Men vi starter konserten veldig tidlig. Men da kan publikum i det minste på en helaften på byen etterpå!

Morten Abel er nå i ferd med å avslutte sin siste plate. Forhåpentligvis er den klar til våren, om han bare klarer å konsentrere seg litt mindre om seiling, og litt mer om jobb.

— Jeg har brukt lang tid på plata, og jeg har vært innom ulike musikalske uttrykk. Jeg har gjort mye pop og rock i løpet av karrieren, og nå synes jeg at det er gøy å eksperimentere med andre sjangere. Jeg tror at dette blir en musikalsk opplevelse for lytterne.

Selv om Morten Abel har hatt en lang artistkarriere går han ikke lei.

— Så lenge jeg føler at kan forandre uttrykk er det gøy. Man bytter band og blir kjent med nye musikere, og slik holder man spenningen oppe.

- Som en sommerleir

I år så vi han på TV2-programmet "Hver gang vi møtes". Det ble en mye bedre opplevelse enn forventet.

— Det var som å være på en sommerleir med gode venner. Det var hele tiden noen som bestemte hva vi skulle gjøre, når og hva vi skulle spise. Det var kjempegøy, og jeg skulle ønske jeg kunne gjøre det hver sommer.

Programmet gjorde også godt for karrieren.

— Det åpnet for et publikum som jeg ikke har rukket før, tv-publikumet som ikke er de sterkeste platekjøperne. Det er gøy, forteller Abel.

Et liv på turné

Morten Abel har satt flere konsert- og platerekorder, og han har vært ledende innen norsk rock i tre tiår: Først som medlem av Mods på 80-tallet, deretter som frontfigur i The September When på 90-tallet, og i de senere år som soloartist.

Etter et langt liv med turneer har Morten Abel nå slått seg til ro i Stavanger.

— Jeg har et studio der, og trenger ikke reise like mye. Det er et liv der jeg absolutt må være til stede, og hente og levere barn på skolen, men jeg trives veldig godt med det. Det er en naturlig utvikling når jeg har vært på turné siden jeg var 19.