Mandag delte Kulturrådet ut festivalstøtte på 47,2 millioner kroner til 112 norske festivaler. Mens tilskuddene økte tre millioner kroner i fjor, går de 300.000 kroner ned i år. 10 sørlandsfestivaler får til sammen 3,6 millioner kroner.

Forutsigbarhet

— Vi har valgt å støtte de festivalene vi har støttet før, og dermed sikre dem forutsigbarhet. Det å få støtte fra Kulturrådet er et kvalitetsstempel, sier Arnfinn Bjerkestrand i Kulturrådet.

Festivaler som ikke har fått støtte har heller fått støtte til enkeltkonserter.Punktfestivalen får 400.000 kroner i støtte fra Kulturrådet.

— For å gjennomføre et såpass ambisiøst program som det vi har, så er denne støtten grunnleggende viktig. Samtidig er det et signal fra Kulturrådet om at de ser på festivalen som viktig innenfor sin sjanger. Det er hyggelig, men det er også noe som forplikter, sier Erik Honoré i Punktfestivalen.

Han er fornøyd med støtten, og opplyser at støtten har ligget på det samme nivået de siste årene.

Samme nivå

Også Canal Street i Arendal får det samme nivå på støtten som tidligere år, 400.000 kroner.

— Det er klart at det er viktig. Dette er et festivaltilskudd vi har fått i mange år. Vi hadde søkt om litt mer, men 400.000 er vi fornøyde med, sier Mats Aronsen i Canal Street.

Selv om Måkeksrik søkte om mer enn de fikk, er festivalsjef Cathrine Sørensen fornøyd med 100.000 kronene festivalen fikk.

— Vi fikk det samme som vi fikk i fjor, og det er vi veldig fornøyde med, med tanke på at Kulturrådet har mindre å dele ut.

Disse får støtte:

Disse 10 festivalene får støtte på Agder neste år:

• Risør Kammermusikkfestival (1,755 mill kr)

• Canal Street Arendal (400.000 kr)

• Punktfestivalen Kristiasand (600.000 kr)

• Eikerapen Roots Festival (150.000 kr) Dette er den eneste festivalen som får mindre enn i fjor. Tilskuddet er redusert med 50.000 kroner

• Måkeskrik i Kristiansand (100.000 kr)

• Nordsjøfestivalen i Farsund (350.000 kr)

• Fjellparkfestivalen i Flekkefjord (100.000 kr)

• Discomfort Metal Festival (60.000 kr)

• Rekordfestivalen (80.000 kr)

• Setesdalskappleiken (50.000 kr)

Hardere prioriteringer

Arnfinn Bjerkestrand varsler at det kan bli hardere prioriteringer for søknadene som kommer inn neste år til Kulturrådet.

— Prioriteringen blir hardere neste år, og det gjør konkurransen hardere. Vi må diskutere om det blir mer til færre eller mindre til alle, sa Bjerkestrand til Fædrelandsvennen tidligere i høst.Bakgrunnen for dette er at den nye regjeringen ønsker å redusere midlene til Kulturrådet. Samtidig ønsker regjeringen at det skal legges færre statlige føringer for hvordan Kulturrådet deler ut penger.