Danmark 2010

Regi: Mikkel Nørgaard

Manus: Casper Christensen, Frank Hvam

Skuespillere: Frank Hvam, Casper Christensen, Mia Lyhne, Iben Hjejle, Marcuz Jess Petersen

Sensur: 15 år

Egnethet: Ungdom/voksen

SE TRAILER ØVERST I SAKEN!

Vi ler av det pinlige, vi ler av ydmykelser og krenkelser, vi ler av den skadde, vi ler av den som fullstendig mangler sosiale antenner. Denne humortrenden er blitt skarpere, mer nærgående, tettere på og lengre ut i de siste årene.

Kanskje begynte det for alvor med den britiske tv-serien ”Kontoret”. Her i Norge har vi tydelige eksempler på trenden i Linn Skåbers komi-serier på tv, og i serien ”Kongsvik ungdomsskole”, som ruller og går akkurat nå. I Danmark har tv-serien ”Klovn” moret danskene gjennom 60 episoder. I serien spiller Frank Hvam og Casper Christensen vilt karikerte utgaver av seg selv. Kort tid før jul kom den helaftens spillefilmen basert på ”Klovn”, den er på rekordtid blitt en tidenes største kinosuksesser i Danmark. Nå er den her.

I filmen skal de to herrer på kanotur i det indre av Jylland. Den er forhåndsdøpt ”Tour de Fisse”. Denne signatur avstår fra å oversette. Men se så: Franks 12, 13-årige nevø blir med, fordi Frank mener at han må bevise at han har både instinkter og kompetanse som far. Hans samboer Mia er nemlig blitt gravid.

For mange er dette helt sikkert strålende morsomt, filmen innholder nemlig alle de ingredienser som er ført opp i anmeldelsens innledning: Pinligheter. Ydmykelser av det lille, hurtige slaget og av det mer tordnende kaliberet. Krenkelser. Store og mindre skader, både indre og ytre.

Inne i denne karusellen av pinligheter, finnes det en slags dannelseshistorie mellom den voksne mannen og hans tolv, trettenårige nevø. Nå er det bare det at det er nevøen som er den mest modne av dem…

Regien har en form for anonym effektivitet. I tillegg — noen ser på det som en pirrende bonus - er flere danske kjendiser i A-klassen med på rollelisten.

SE TRAILER ØVERST I SAKEN!