Peter Molyneux er en spillutvikler som liker å gå nye veier. Han gjorde det med spill som Populous, Black & White og til dels det første Fable, men spillene hans har også hatt en lei tendens til å gape over litt vel mye, noe som har skapt en del irritasjonsmomenter når man spiller. Likevel, det knyttes alltid store forventninger til spillene til Peter, og alle som elsker spill ønsker alltid at den milde, hyggelige og utradisjonelle engelskmannen skal lykkes når han kommer med noe nytt.

Derfor er det med glede jeg kan konstatere at han har fått til et meget bra og velstøpt rollespill med Fable II. Det første som slår deg når du begynner å spille, er hvor behagelig det er å høre britisk engelsk i et spill for en gangs skyld. Du får nesten en litt Dickens-aktig følelse på begynnelsen, der du spiller den lille fattiggutten (eller -jenta) Little Sparrow som ved et uhell blir kastet ut i hendelser mye større enn seg selv.

Det viser seg snart at Little Sparrow er en av fire helter som må stå sammen om å bekjempe ondskapen i verden. Snart må du reise rundt omkring i levende og fargerike omgivelser og banke skurker, utføre oppdrag og gjøre alt du forbinder med gode rollespill.

Man føler seg ofte litt ensom i spill av denne typen, overlatt til seg selv i ødemarken. Dette har utviklerne løst ved å gi deg en hund som alltid er ved din side. Det høres kanskje ut som et ganske enkelt virkemiddel, men det er faktisk ganske kult å ha den vennlige lille krabaten løpende rundt. Etter hvert kan du lære den triks og spesielle egenskaper.

Som i det forrige spillet, kan du velge om du vil være ond eller god. Dette fungerer bedre enn sist, men det kan til tider være litt vanskelig å avgjøre hva som er ondt og hva som er godt. Promping når du prøver å sjekke opp en dame, regnes for eksempel som god underholdning, noe som kanskje kan virke litt snodig. Og man lurer muligens litt på hva man skal tro når man promper i nærheten av en mann som sporenstreks utbryter gledesstrålende: ”Yes, I love that one!”.

For å unngå å måtte lete for mye rundt omkring og hele tiden sørge for at det er bra fremdrift i spillet, har utviklerne gitt deg muligheten til å bruke en slags magisk GPS, et funklende spor som viser deg hvilken vei du skal gå. Sammen med en fin og slak lærekurve, der du en lang stund fiker alle bandittene du treffer på uten problemer, gir dette en spillopplevelse i stadig endring, og du lærer deg de mer avanserte elementene ved spillet automatisk.

Fable II har blitt et mye bedre spill enn forløperen, og er du glad i rollespill som foregår i fantasy-univers og har sans for en god dose skjev humor, er dette uten tvil spillet for deg.

Fable II

Utgiver: Microsoft

Genre: Rollespill

Plattformer: Kun Xbox 360

PEGI: 16+