pinsesus3.jpg Foto: Tore André Baardsen

— Sacra Art har ikke gitt den uttellingen vi ønsket. Den har kostet for mye og vi har ikke fått den publikumsoppslutningen vi håpet på, sier prosjektleder for Kilden Dialog, Marie Teresie Sørensen.

Den multireligiøse kulturfestivalen skulle fremme spirituell kunst og kultur fra hele verden, gjennom konserter, foredrag og utstillinger. Sacra Art ble arrangert første gang i 2013, og gikk også av stabelen året etter.

Sørensen forteller at festivalen trakk henholdsvis 5000 og 3000 besøkende til Kilden de to årene den ble arrangert. Dette er imidlertid inkludert gratisarrangementer utenfor Kilden.

Debatt

Sacra Art er en videreføring av Sakral Festival i Lillesand. Organisator for den festivalen, Ivar Skippervold, har vært støttespiller for Kilden under gjennomførelsen av Sacra Art. Skippervold sier til Fædrelandsvennen at han er skuffet over nedleggelsen.

— Jeg har forstått at det nå er vedtatt å legge ned festivalen, og det på et tidspunkt der religionsdialog er viktigere enn noen gang. Det er usedvanlig trist. Samtidlig skjønner jeg at Kilden må summere inntekter og utgifter, og det er økonomiske kalkyler som er grunnen til at dette skjer.

Skippervold sier de arrangerte festivalen i Lillesand på små arenaer, som var godt besøkte.

— Men vel så viktig var det som skjedde etterpå. Vi fikk debatt i byen, og det var hovedpoenget vårt, sier Skippervold som nå er kulturformidler og sogneprest i Den norske kirke. Han har ingen umiddelbare planer om å blåse liv i Sakral Festival i Lillesand.

Mangfold

— Jeg mener det er et offentlig ansvar å ta tak i konfliktårsaker. Religion er et utydelig tema som skaper utrygghet dersom vi ikke kjenner hverandres historier. Dette er brobygging og noe av det viktigste vi kan bedrive i vår tid, sier han.

Kilden Dialog-leder Sørensen sier at Kilden nå heller vil satse på mangfold og internasjonalisering gjennom Fargespill-prosjektet, som ble prøvd ut i 2014, der barn og ungdom fra en rekke ulike land opptrer sammen.

— Vi må prioritere hvilke ressurser vi bruker innen det som heter Kilden dialog, hvor vi jobber for å ta et utvidet samfunnsansvar. Jeg synes dette er trist, for Sacra Art er et spennende konsept, men jeg gleder meg til å fortsette jobben med å nå ut til de samme publikumsgruppene med Fargespill, sier hun.

Smal og folkelig

Jon Kleveland var leder for Kirkefestspillene i Kristiansand de tre siste årene fram til festivalen ble nedlagt i 2011. Han mener Kilden burde videreført Kirkefestspillenes rolle.

— Det er synd at Sacra Art legges ned, men jeg mener de burde spilt videre på det Kirkefestspillene gjorde. Festspillene var i ferd med å bli en suksess, men måtte legges ned fordi den offentlige støtten ble kraftig redusert. Jeg skal gjerne ta kritikk for at det ikke fungerte, men jeg synes det er dumt at Kilden ikke prøvde å opprettholde den profilen, som var smal, men samtidig folkelig.