Plateselskapet Nons gjorde dette, og nå foreligger resultatet, og det låter ikke så aller verst. Musikk-kritikernes tekster er av alle avskygninger: noen gir tydelige rammer ved å referere til andre band og låter, mens andre er mer vage og prøver å fange en stemning. Slik sett blir det mer eller mindre å spille på for bandene/artistene. Initiativtagerne Kalle Dixelius (anmelder) og Håkan Lidbo (artist) bidrar med «Du», en sak som ligger i nabolaget til Laurie Andersons «O Superman». Hyggelig, ja. Nødvendig? Tja.

Bandet Parker har fått det relativt greit med en referansetung anmeldelse, og trykker til med «In Your Face (From The Back Of My Mind)», de kommer ut av det som en krysning mellom Briskeby og Surferosa. Nicolai Dunger gjør et av de mest spennende — og frekkeste? - bidragene; han har fått en historie i fanget, og har skapt et atmosfærisk stykke som både henter inspirasjon fra Brian Eno og stumfilmpiano! Han ivaretar stemningen fra teksten, samtidig som det føles som om han peker nese til skribenten. Isolation Years har fått i oppgave å låte som noe annet enn de pleier, og kommer ut som et lettsynth-band. Uje Brandelius (Doktor Kosmos) skal lage Sveriges fotballsang til VM, og leverer en munter sak der teksten har størst verdi.

Nivået på albumet er ganske høyt, selv om noen artister høres ut som om de tar en joggetur i stedet for å tråkke til. Og er det en fordel at anmeldelsen står før låten er spilt inn? Nja, jeg tror artistene klarer å lage musikken helt på egen hånd, uten «hjelp» av anmeldere.

PS. Du kan lese mer om prosjektet og anmeldelsene på www.nons.se/javlakritiker

HARALD FOSSBERG

Diverse artister

Jävla kritiker!

Nons