BILDESERIE: Se flere bilder fra gjørmehavet

ARENDAL: Onsdag formiddag bestemte festivalledelsen i et krisemøte at hele camp 3 skulle evakueres. Teltene stod da i gjørme over stort sett hele det berørte campingområdet.

— Vi må finne nye steder til dem raskt. Vi gir dem kaffe og muligheten til å få seg en varm dusj. Folk må få tørke opp nå, sier pressesjef Merethe La Verdi til fvn.no.

Festivalledelsen har satt i gang flere tiltak for å hjelpe de våte camperne. Sivilforsvaret stiller med varmetelt, og det er satt opp busstransport til nærmeste skole for å gi dem dusj og mulighet til å tørke.

Våknet i gjørme

Onsdag morgen sluttet det å regne, men store områder var særdeles våte og gjørmete etter over et døgn med pøsregn. Verst gikk det ut over camp 3, som ligger lavt i terrenget i utkanten av campingområdet.

Om lag 150 telt flyttes onsdag fra camp 3, som inntil området får tørket opp er helt ubrukelig.

— Vi hadde ikke ventet så mye nedbør. Men vi fulgte med på situasjonen i hele natt. Nå flytter vi folk til områder vi har litt ekstra plass på, og minker litt ned på brannveiene som er mellom teltene, sier La Verdi.

Selma Auguststad, Nicholas Kydland og Ane Engelstad fra Oslo og Tønsberg var i full sving med å bære teltet ut av området da fvn.no var på stedet.

— Vi våknet med vann i teltet og gjørme overalt. Heldigvis har noen venner holdt av plass til oss på et tørt sted, sier Selma Auguststad.

— Vi fikk beskjed i dag tidlig at vi måtte flytte. Det meste er vått. Men vi hadde nok overlevd om vi ikke flyttet. Dette er festivallivet, sier Nicholas Kydland.

Forlot i natt

Jarle Rønning fra Kristiansand er frivillig vakt på området. Han kom til stedet klokken 08 onsdag morgen.

— Da jeg kom, var det bare litt yr i luften. Vi har fått mange ut av området siden da, sa han til fvn.no like over klokken 10. Situasjonen tilspisset seg mellom klokken 03 og 04 natt til onsdag. Da kom folk tilbake til teltene etter konserten med Kaiser Chiefs, og ifølge festivalledelsen forlot allerede da personer fra 30 telt festivalen.

— Mange har tatt seg inn hos venner og kjente utenfor festivalområdet. Det er mange fra Tromøya som bor på campen, og det er muligens mange av dem som har reist hjem, sier daglig leder Morten Andersen til fvn.no.

Han mener situasjonen har vært langt fra kritisk.

— Dette er ikke dramatisk i det hele tatt. Det er bare med på å forsterke festivalminnene. Men vi gjør alt for å hjelpe. Vi deler ut gratis varm drikke og setter opp shuttletransport til Roligheten skole hvor folk kan få dusjet og tørket opp. I tillegg setter vi opp varmetelt på området, sier han.

- Flinke

Ifølge pressesjef Merethe La Verdi tar folk situasjonen med godt mot.

— Folk tar dette veldig bra. Nordmenn er vant til nedbør. Det er helt klart en slitsom situasjon, men folk er flinke, sier La Verdi, som ikke har noe tall på hvor mye regnværet vil koste festivalen.

— Det tenker vi ikke på nå. Vi må få hjelpe folk først, sier hun.

Ifølge Meterologisk institutt ble det målt 54,9 millimeter nedbør det siste døgnet ved Torungen fyr, som er den nærmeste målestasjonen til Hove. Dermed ble den forrige junirekorden fra 1997 slått, ifølge Dagbladet.no. Da regnet det 45,5 millimeter.

GJØRME: Campere vasset i gjørme og vann da de våknet onsdag morgen. Foto: Kristine Jakobsen