KRISTIANSAND: Fredag kveld var det ikke bakverk, men Sør Arena og Kilden som sto i fokus på Geheb. Sør Arena er reist, Kilden, det nye teater— og konserthuset, skal reises. Begge monumentale byggverk ment å trekke mennesker til fotball, konserter og teater. Derfor var det naturlig at de to fikk sin plass under Kulturnatta i form av en debatt. Sør Arena har den siste tiden skapt mye diskusjon vedrørende billettpriser, mens det om Kilden diskuteres rundt de årlige driftskostnadene.

I debattpanelet satt daglig leder i IK Start, Harald Andersen, investor i IK Start, Ernst Ravnås, daglig leder ved Agder Kunstnersenter, Linda Voreland, sanger og skribent Anne Marie Almedal, direktør i Kristiansand symfoniorkester, Øystein Eidsaa og innehaver av Galleri Bi-Z, Bernt Bisseth.

Ordstyrer Øivind Holthe, valgte å starte debatten med Sør Arena. Ernst Ravnås fikk i oppgave å forsvare Starts billettpolitikk.

– Vi har valgt å satse, og må akseptere rammebetingelsene for det, sa Ravnås.

Han la vekt på at satsing i form av blant annet gode spillere og stadion må finansieres. Uten de siste års satsing mente investoren at det hadde vært mer sannsynlig å finne klubben i 1. divisjon.

Ingen i panelet var uenige i det Ravnås sa, og det kunne virke som om Starts representanter fikk forståelse for alt fra vip-losjer til priser for bortesupportere. Debatten ble derfor rimelig ensidig. Personen som skulle representere dem som er kritiske til billettprisene dukket nemlig aldri opp.

Da debatten dreide inn på Kilden, ble det mer diskusjon i panelet.

Bernt Bisseth stilte spørsmålstegn til hvordan man faktisk skulle klare å trekke nok publikum til det nye kulturbygget.

Øystein Eidsaa, direktør for Kristiansand symfoniorkester, mente at dette ikke ville være noe problem, og viste blant annet til at de forskjellige arrangementene på Agder Teater allerede trekker over 100.000 mennesker årlig.

Eidsaa gikk også hardt ut mot påstandene om at det ville koste 120 millioner kroner å drifte bygget årlig.

– Bygget vil koste rundt 20 millioner kroner å drifte. 16 av disse betales av institusjonene, og da gjenstår det bare fire millioner som vil dekkes av husets egen inntjening.

Anne Marie Almedal var usikker på hva Kilden ville bety for Samsen og Hans Johnsen-bygget.

– Kan vi få det til å fungere sammen, var spørsmålet hun stilte.

Eidsaa mente at det vil være fullt mulig, da Kilden ikke er ment som et produksjonssted for diverse frigrupper.

Finansieringen av Kilden vil uten tvil bli debattert lenge etter at huset står ferdig, men Linda Voreland satt ord på noe samtlige kunne være enige om.

– Det er en utrolig viktig at folk får et eierforhold til Kilden. Litt det samme som folk har til Start.