BERGEN: I det første uttaket er det Stiftelsen Harmonien i Bergen som går til streik. LO Stat tar ut 98 medlemmer til sammen. Dette vil ramme åpningen av Festspillene i Bergen, hvor Stiftelsen Harmonien skulle spilt åpningskonserten samme kveld, heter det i en pressemelding fra Musikernes Fellesorganisasjon onsdag morgen.

Det andre streikeuttaket kommer raskt. Allerede 26. mai tas fire MFO-organiserte ved Den norske Opera ut i streik. De fire er sangsolister med sentrale roller operaens oppsetning av Madama Butterfly, og dermed torpederes finaleforestillingen av dette stykket.

Dårlig lønn for lang utdannelse

MFO mener at kunstnere og kulturarbeidere fortjener sin del av den økonomiske veksten i Norge og er skuffet over at den manglende forståelsen for rettferdige krav de har møtt fra arbeidsgiverne.

— De fleste av våre medlemmer har seks års utdanning eller mer, og de har sett hvordan sammenlignbare grupper har dratt i fra over tid. Det er snakk om ti års etterslep, noe som tilsvarer rundt 35 000 – 40 000 kroner, sier forhandlingsleder for MFO, Renèe Rasmussen.