KRISTIANSAND: — Folk har sunget bånsuller og det er laget kosemusikk for barn i mange, mange år. Men arrangert og spesialskrevet kunstmusikk på konsert som dette, er vi ledende på i verden - så vidt jeg vet, sier Tony Valberg.

De første kunstmusikk-konsertene fant sted i Marvika i går.

Og spørsmålet er: Har babyer fra bare to måneder noe utbytte av en konsert med kunstmusikk?

Svaret er ja - dersom det tas hensyn til deres spesielle forutsetninger. Slik som under konsertserien Ansikt til ansikt som Kristiansand Symfoniorkester arrangerer i disse dager.

Lytter annerledes

Det er førsteamanuensis Tony Valberg ved UiA som er leder for konsertserien. Han har delt de små inn i to klasser, fra to til ni måneder og fra ni til 15 måneder.

Inne i orkesterets øvingslokale er det bygget et slags telt, og der fremfører Valberg sammen med fire musikere spesialkomponerte toner og klanger, mens mor og barn (pluss noen få fedre) koser seg sammen på gulvet. Rundt teltveggene projiseres vakre bilder. Alle voksne synger - musikerne inkludert - og babyene løftes og gynges i takt med klangene.

— Små barn lytter annerledes enn voksne, sa Valberg til Fædrelandsvennen etter den første konserten for de aller minste i går.

— Det er dynamikk, tempo og klang som interesserer, de forsøker å tolke hva som sies til dem og prøver å forstå hva som skjer. Men det viktigste er helhetsopplevelsen, samspillet når alle sansene virker sammen.

Forskning

Valberg har to grunner til at han har utviklet dette konsertkonseptet:

For det første ønsker symfoniorkesteret som byens eget orkester å spille for absolutt alle, både gamle og unge.

For det andre inngår dette i hans forskningsprosjekt, «Musikkformidling til barn på konsert», og han tar sikte på doktorgrad i 2010 eller 2011. Universitetet i Agder er helt i front når det gjelder forskning på dette området.

Forskjell

Komponist Eivind Buene har tidligere skrevet musikk for en rekke ulike orkestre og ensembler. Men aldri før har han komponert for så små tilhørere.

— Det er en del forskjell på konsertene for disse to aldersgruppene. De små på mellom ni og 15 måneder forstår mer, blant annet av hva som vises på veggene, sier han.

Konsertserien som er en del av det såkalte «Klangfuglprosjektet», fortsetter i dag og i morgen.