VENNESLA: — The Beatles gikk til topps med "Love me do" en måned etter at vi startet bandet i 1963. Vi hadde jo bestemt oss for å være et Shadows-band, så vi gikk noen runder og bestemte oss for at dette ikke var noe som ville vare. Det måtte vi jo bite i oss, ler Sven Olav Stiansen.

60-tallsmimring. Venndølen var sjef i et av Sørlandets mest populære band på sekstitallet.

I kveld er det mimreaften på Løa Pub på Vigeland Hovedgård i Vennesla.

— Vi prøver å gjøre disse konsertene litt eksklusive. Vi gjør dem ikke så ofte, og det er nok derfor det pleier å komme en del folk, sier bassist Helge Voreland.

Han ble med i The Showmakers i 1967. Olav Strandberg er, sammen med Stiansen, det eneste gjenværende originalmedlemmet. Øystein Haugsgjerd spiller trommer. Han var med i The Heartbreakers fra Kristiansand på sekstitallet. Preben Isefjær på keyboard har vært med i bare fem år, og er ungdomsalibiet.

Øvd grundig. Selv om The Showmakers vet at det blir stappfullt på Løa i morgen, skal de ha øvd grundig de siste ukene.

— Vi merker at det sitter nå, og vi har øvd inn noen nye sanger av Elvis. Vi har alltid noen nye sanger. Nye for oss, vel å merke, sier Stiansen.

— Det er mye nostalgi i disse konsertene, sier Voreland. Folk kommer ikke bare for å høre bandet de hørte på sekstitallet, men også for å treffe de samme folkene de traff den gangen.

Ingen som dåner. Og selv om det blir liv og løyer på Løa, blir det helt sikkert ikke noen som dåner. Det skjedde da bandet spilte på Saga kino i Arendal i 1968. Der vant de sørlandsmesterskapet i rock.

— De var stuville, reiv seg i håret og det er helt sant: de besvimte, ler Stiansen. Det var den gangen hylende jenter sprengte garderobedøra og reiv uniformsjakka hans i to.

— Det har alltid vært et av varemerkene våre å stille likt kledd. Vi har scoret litt på det, sier Voreland.

Av og til har omgivelsene sett med en viss uvilje på The Showmakers' scoringsorgier.

— Da vi spilte i Tresse på 7. juni-konserten ble vi steinet av noen som ikke likte at et band fra Vennesla ble foretrukket, sier Stiansen.

Høydepunktet. Høydepunktet i karrieren inntraff da The Showmakers fikk spille på Rondo i Oslo under Holmenkoll-lørdagen. Dette, sammen med et fargebildeoppslag i bladet Popnytt, viste at de hadde nådd toppen.

— Bladet kom ut i hele Norden. Det eneste som manglet var en plateutgivelse, men så langt kom vi ikke, sier Voreland.

Bandet løste seg selv opp nyttårsaften 1970-71. Militærtjeneste fikk mye av skylda. Det var i 1984 The Showmakers kom på beina igjen, og siden har det blitt spilt to-tre konserter i året, blant annet på Gimlemessa.

Måtte stenge dørene. Publikumstilstrømningen har hele veien vært meget bra.

Ved enkelte konserter på Løa har man måttet stenge dørene for pågangen. Og det er som sagt godt voksne folk som renner ned dørene.

— Vi regner med det blir en del glassvatt nedigjennom, humrer Stiansen.

"Glassvatt" er bandets beskrivelse av publikums hårfarge...