OSLO: Det er forfatter Anette Gilje som har skrevet biografien, etter å ha fulgt Sven O. Høiby gjennom tre og et halvt år. Ifølge forlaget skildrer hun på dokumentarisk vis den siste perioden av hans liv.

– Boka handler om livet til Sven O. Høiby, helt fra fødselen av. Det er mange interessante aspekter ved biografien, et er hans forhold til mediene, sier informasjonsansvarlig Mai Gaardsted i Gyldendal Norsk Forlag til NTB.

– Ikke legge på sminke

Sven O. Høiby døde i sitt hjem i Vågsbygd i Kristiansand onsdag 21. mars i år, som følge av lungekreft.

Biografien om kronprinsesse Mette-Marits far er ifølge forlaget slik han ville at den skulle fortelles, om en oppvekst i Kristiansand under krigen, om et liv som idrettsmann, journalist, forretningsmann og familiefar. Og sist, men ikke minst om hvordan Høiby plutselig en dag våknet opp i rollen som kronprinsessens far.

– Det står selvsagt noe om Sven O. Høibys forhold til Mette-Marit i boka, men jeg ønsker ikke å kommentere hva, sier Gaardsted til NTB.

Da forfatter Anette Gilje spurte om hun kunne skrive en biografi om Høiby fikk hun dette til svar:

«Skal du skrive en bok om meg, må du skrive sannheten, og den skal du ikke legge sminke på.»

Debatt om Høiby

Informasjonsrådgiver ved slottet Sven Gj. Gjeruldsen ønsket mandag kveld ikke å kommentere boka.

Tidligere Se og Hør-journalist Håvard Melnæs utga i februar boka «En helt vanlig dag på jobben» som omtaler det indre livet i ukebladet. Sven O. Høiby anklaget Melnæs gjennom sin advokat for brudd på kildevernet i forbindelse med forfatterens beskrivelse av deres samarbeid.

Bokutgivelsen førte til en mediedebatt om den såkalte sjekkheftejournalistikken, og også om hvordan pressen har behandlet Høiby opp igjennom årene.